Cestou je individuální přístup k pacientovi, nikoliv omezování nabídky vakcín

Cestou je individuální přístup k pacientovi, nikoliv omezování nabídky vakcín Zdroj: Profimedia.cz

Skandinávie hlásí problém u očkování Modernou. Vyluxuje Pfizer trh s vakcínami?

Už pět zemí – Finsko, Švédsko, Norsko, Dánsko a Island – pozastavilo očkování mladých lidí vakcínou od firmy Moderna. Severská studie zjistila, že muži mladší 30 let, kteří dostali vakcínu Spikevax od Moderny, měli o něco vyšší riziko, že se u nich rozvine zánět srdečního svalu, tedy myokarditida.

Místo moderny proto dostanou vakcínu Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech.

Data, z nichž studie vycházela, nebyla zveřejněna – k posouzení je dostala jen Evropská léková agentura. Bez nich je ale obtížné rozhodnout, zda je takový krok nutný, shodují se experti. A ani otevřené zdroje odpověď nedávají. „To, co právě ve světě probíhá, je čtvrtá fáze klinické studie. Je v zájmu každého státu, aby data o nežádoucích účincích pečlivě reportoval a vyhodnocoval. Opak je ale pravdou. Hlášení jsou významně podhodnocená,“ konstatuje imunolog Karel Drbal.

Zkreslená data

„Zatímco Německo hlásí zhruba pět případů zánětlivých komplikací na sto tisíc vakcín Moderny u mladých mužů, v Ontariu v Kanadě je to patnáct,“ ilustruje rozdíl v přístupu jednotlivých zemí matematička Lucia Houfková. Zmatek v datech dokládá i to, že u Pfizeru takový rozdíl v hlášení není.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!