Andrej Babiš (ANO)

Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jedná s polským ministr životního prostředí Michalem Kurtykem o dolu Turow (27.9.2021)
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jedná s polským ministr životního prostředí Michalem Kurtykem o dolu Turow (27.9.2021)
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jedná s polským ministr životního prostředí Michalem Kurtykem o dolu Turow (27.9.2021)
Polský důl Turów
Hnědouhelný důl Turów se má rozšířit k českým hranicím
7
Fotogalerie

Špatné vztahy s Polskem kazí spolupráci ve střední Evropě. Babiš následky neřeší, on už je neponese

Jedna z největších chyb československých politiků na počátku 20. století byla jejich neschopnost najít s Polskem smír. V kritickém roce 1938 se to poté projevilo naplno, když tehdejší Polsko nebylo ochotno Československu jakkoliv pomoci proti Hitlerovi. Obávám se, že dnes se současná zahraniční politika českého premiéra Andreje Babiše ubírá stejně nebezpečným směrem.

Pan Babiš dlouhodobě vyostřuje vztahy s Polskem. Ať již jde o oblast potravinářství, politiky v rámci vedení EU či aktuálně kauzu hnědouhelného dolu Turów.

Před nadcházejícími volbami Babiš do České republiky pozval maďarského premiéra Viktora Orbána nejspíše proto, aby se tak mohl prezentovat jako státník s významnými kontakty v zahraničí. Ovšem zlé jazyky říkají, že ve skutečnosti je dnes Orbán jediný představitel vlády některé ze středoevropských zemí, který je ochoten se s českým premiérem Babišem sejít a podpořit ho před volbami. A vlastně i Babiš s Orbánem mají relativně dobré vztahy jen proto, že Česká republika s Maďarskem nemá společnou hranici.

Ale buďme spravedliví. Stejně tak špatné vztahy mají i Babišovi koaliční partneři z ČSSD, kteří by sice asi mohli získat podporu aspoň od některého německého státníka, ale to by zase nemuselo dobře působit na mnohé voliče ČSSD, kteří mají mnohdy spíše protiněmecké nálady.

Ovšem z Polska by dnes z významných politiků nepřijel podpořit Babiše asi nikdo. A naopak po 4 letech jeho vlády máme s Polskem asi nejhorší vztahy od roku 1989. Snaha české vlády s pomocí EU donutit Polsko uzavřít důl Turów ohrožuje například energetickou bezpečnost Polska. Jak řekl polský prezident Duda, kdyby Polsko důl Turów uzavřelo, přišlo by zhruba o 7 % svých zdrojů elektrické energie a muselo by elektřinu nakupovat v zahraničí. „Vím, že byly podniknuty různé pokusy. Vím, že premiér (Mateusz Morawiecki) vyvinul velké úsilí v jednáních o této otázce. Ale je vidět, že se dosud nepodařilo dosáhnout žádné dohody, což bohužel taky ukazuje jistou smutnou realitu ve vztazích s naším sousedem,“ řekl podle ČTK polský prezident novinářům.

Jen v tomto jediném případě je chování české vlády Andreje Babiše pro Polsko tak nepřijatelné, že se již do medií dostaly informace o velmi chladných vztazích mezi Polskem a Českou republikou. Polsko dokonce má uvažovat o ukončení spolupráce s Českou republikou v rámci projektu Visegrádské skupiny (tzv. V4) a podle polských médií měl polský premiér Morawiecki také ostentativně odmítnout účast na konferenci v Budapešti na protest proti chování české vlády Andreje Babiše vůči Polsku. Což určitě nepotěšilo maďarského premiéra Orbána, který konferenci pořádal.

Polský europoslanec Zbigniew Kuźmiuk dokonce v rozhovoru v polském rádiu RMF FM obvinil českou vládu Andreje Babiše, že ve sporu o důl Turów nehájí zájmy Čechů, ale hájí zájmy Německa, které údajně má zájem na ekonomickém poškození Polska. Polsko je přitom pro nás v mnoha ohledech strategicky důležitým partnerem a nemít s ním dobré vztahy je pro Českou republiku větší ztráta. Polsko například stojí v čele projektu Trojmoří, tedy snahy posílit politické, ekonomické a společenské vztahy a integraci mezi státy střední a východní Evropy. Také buduje jednu z nejmodernějších a nejlépe vyzbrojených armád v rámci dnešní Evropy. Po odchodu Velké Británie z EU se z Polska stal nejspolehlivější spojenec pro USA v rámci EU, a mít dobré vztahy s Polskem tedy znamená i mít dobré vztahy s USA.

Když již hovořím o bezpečnosti, tak Polsko má jedny z nejlepších evropských tajných služeb a patří proto k premiantovi v boji s islámským extremismem a protievropskou špionáží. Je tedy jen otázkou, jak moc se radikální zhoršení vztahů mezi Polskem a Českou republikou projeví v bezpečnostní a ekonomické spolupráci. V situaci, kdy podle ruských médií jen za posledních pár týdnů měli polští policisté zadržet desítky sympatizantů islámských extremistických skupin a různých zločineckých gangů snažících se proniknout přes bělorusko-polskou hranici a pokračovat dále do dalších zemí EU, tedy možná i České republiky.

Podle mého názoru není opravdu nic příjemného číst v polských médiích o chování vlády Andreje Babiše vůči Polsku, že „Češi hráli nejen nečistě, ale ještě Poláky podvedli“, jak je uvedeno v titulku článku na polském portálu Wpolitice.pl A jak se dále člověk v onom článku dočte, tak anonymní zdroj z vládní polské strany Právo a spravedlnost popsal situaci jako totální zneužití situace a „přiložení pistole k hlavě Polákům“. V člověku to až vyvolává dojem, že cílem je způsobit Polsku ekonomické problémy. Byť takový to může vyvolávat dojem, osobně si myslím, že skutečný důvod je ten, že Andrej Babiš vůbec nemyslí na budoucnost a nemá dlouhodobou strategii, prostě se jen snaží udržet u moci a řídí se PR průzkumy a strategií, a to i za cenu, že na dlouhou dobu může radikálně poškodit vzájemné vztahy mezi Čechy a Poláky.

Osobně jsme zvědav, jak se s celou situací nakonec vypořádá maďarský premiér Viktor Orbán, který Andreje Babiše přijel do České republiky podpořit před nadcházejícími volbami, až zjistí, že česká vláda totálně rozvrátila vztahy ve střední Evropě a dlouhodobě naštvala Poláky. To si pak maďarský premiér Orbán může jen nechat zdát o spolupráci V4 a protiváze proti západoevropským progresivistickým vládám.

V konečném důsledku má chování vlády Andreje Babiše katastrofální dopad více na Českou republiku. Polsko se nějak dokáže s problémy vypořádat, ale pocit zrady a podvodu ze strany české vlády Andreje Babiše je může vést k ignorování České republiky v realizaci různých ekonomických, bezpečnostních a politických projektů, a Česká republika tak může být vytlačována do pozice nechtěného a nedůvěryhodného partnera pro další země střední a východní Evropy, kterého nakonec budou možná z určitých důvodů chtít jen v Německu.

Jenže jak se zdá, toto Babiše vůbec netrápí. Bude víc než zajímavé, jak se s problémem zhoršených vztahů mezi Čechy a Poláky vypořádá nově zvolená česká vláda.