Lídři koalice SPOLU jezdí během kampaně spolu

Lídři koalice SPOLU jezdí během kampaně spolu Zdroj: Facebook/SPOLU21

Karel Steigerwald: Vol Babiše, nedostaneš rakovinu

Předvolební boj není svátek demokracie. Ukazuje její odvrácenou tvář. Strany a hnutí, kterým se kýžený výsledek voleb začíná rozplývat, ztrácejí zábrany, vkus a slušnost často v takové míře, jako by se prohra platila životem ne těch stran, nýbrž přímo jejich představitelů.

Zajisté by sice bylo ozdravné, kdyby neúspěšné kandidáty čekala poprava, věc by zvážněla, ale možná bychom neměli do voleb žádné kandidáty. Jak to vypadá, mezi hromadami předvolebního hnoje budou voliči surfovat dál. Nezbývá než si udržet úctu k volbám a k demokracii vlastnoručně. Nikdo v tom občanům nepomůže, přitom identifikovat předvolební hnůj není vždy snadné.

Prezident republiky diagnostikoval mladému Babišovi schizofrenii. Odborníkem není, nepozná nic ani na sobě, natož na cizích. O posudek odborníků se neopírá. Je před volbami a prezident chce starému Babišovi, příteli v nouzi, vypomoci. Věc je asi hodně vážná, když táta i prezident napadnou syna.

Ukřivděný lidumil

Co je k tomu vede? Snad leda kriminál. Že by Čapí hnízdo náhle šlo k soudu? To asi ne. Nekonečný seriál se trochu odkládá, bude ­pokračovat až po volbách. Do těch musí pre­miér vstoupit jako nevinný a ukřivděný lidumil, který dobře vládne. Lépe by řídil stát Al Capone.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!