Vratislav Mynář při rozhovoru pro Blesk.

Vratislav Mynář při rozhovoru pro Blesk. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Prezident Miloš Zeman (na vozíku) otevřel novou lávku v Lánské oboře. Doprovodil ho hradní kancléř Vratislav Mynář a šéf tamní lesní správy Miloš Balák (3. 6. 2021)
Brífink hradního kancléře Vratislava Mynáře na Pražském hradě, 22. října 2020.
Vratislav Mynář v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.
Vratislav Mynář v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.
Prezidentův kancléř Vratislav Mynář natočil video o výhružném dopise pro zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu. (18. 5. 2020)
10
Fotogalerie

Mynář si stěžuje, že byl odposloucháván. Kdy zasáhne policie a žalobce Ištvan?

Podivný spor mezi Hradem a Andrejem Babišem nabírá obrátky. Kancléř Vratislav Mynář prozradil, že byl odposloucháván, stejně jako Zemanův klíčový poradce Martin Nejedlý. Potvrdil prezidentova slova, že se zúčastnil jeho schůzky s premiérem o odposleších BIS, kde neměl kvůli chybějící prověrce co dělat. 

Pro takové chování se nejlépe hodí staročeské přísloví „drzé čelo je lepší než poplužní dvůr“. Prezidentu Zemanovi a jeho okolí nesmírně záleží na tom, aby skončil ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka. V další kapitole gradujícího scénáře konečně otevřeně přiznávají, co je hlavním motivem jejich averze.

Máme své zdroje

Zemanovi a jeho nejbližším spolupracovníkům vadí, že se kvůli podezřelým aktivitám dostali do hledáčku BIS, což mají od „svých“ zdrojů. Hrad chtěl prý tuto nekomfortní situaci vyřešit s premiérem. Babiš možná něco slíbil a nesplnil, možná taky ne, ale v každém případě je oheň je na střeše.

Prezidentovi se nezamlouvá kompromisní kličkování šéfa ANO, jenž mu také údajně slíbil, že nepohodlný Koudelka definitivně zmizí ze scény. Nyní přidal na první pohled závažné obvinění, že BIS odposlouchávala jeho nejbližší okolí a jeho osobně.

V této legendě jsou však trhliny. Odposlechy nenařizuje BIS, ale schvaluje je Vrchní soud v Praze, pokud pro to uzná vážné důvody. Zeman nemohl být odposloucháván, jelikož nevlastní mobilní telefon. Pokud si nějaké hovory vyřizuje přes telefony svých spolupracovníků, svědčí to jen o divných a neprofesionálních poměrech v hradní kanceláři, nikoli o nelegálním postupu tajné služby.

Premiér porušil slib

„Informoval jsem o tom pana premiéra, posléze pan premiér za přítomnosti pana kancléře mi sdělil, že odposlechy zastavil, ale nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ prozradil Zeman. Babiš jeho slova označil za nesmysl. BIS je úkolovaná vládou a její členové nemohou vstupovat do živých kauz.

Nyní do tohoto špatného divadelního kusu vstoupil Vratislav Mynář. Oznámil, že kromě šedé eminence Hradu s neprůhlednými politickými a obchodními vazbami v Ruské federaci byla pozornost BIS zaměřena i na něho.

„Kdy jsem se k té informaci dostal, si nevzpomínám, ale ani to podle mě není důležité. Klíčové je, že jsem byl já a Martin Nejedlý opakovaně odposloucháván,“ oznámil Mynář v televizi CNN Prima News. „Seděl jsem u toho rozhovoru, kdy tato záležitost, kterou pan prezident o víkendu zmiňoval, zazněla,“ potvrdil zároveň Zemanova slova.

„Všechna setkání, která mám s prezidentem, jsou na čtyři oči. Vylučuji, že by něco takového mohlo proběhnout za přítomnosti pana Mynáře,“ reagoval znovu Babiš.

Odposlechová aféra bude pokračovat zasedáním sněmovní komise pro kontrolu BIS. Vzhledem k povaze utajovaných skutečností se dá ovšem stěží očekávat, že vnese na veřejnost více světla.

Bezprověrkový kancléř

Samostatnou kapitolou v tomto nepěkném dějství je právě trestně stíhaný kancléř Mynář. Papalášské výstřednosti, že si nechával salutovat hradní stráží, nebo kvůli zabíjačce podle jeho slov „hladového“ prasete porušil protiepidemická nařízení vlády, jsou jen bizarní špičkou ledovce.

V paměti jsou třeba kancléřovy nestandardní schůzky s vysoce postavenými soudci zavánějící ovlivňováním konkrétních kauz nebo osobní angažmá na straně čínské ambasády v nevybíravém tlaku proti zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi, jehož Hrad odrazoval od cesty na Tchaj-wan.

Hlavní Mynářův problém spočívá v neúspěšné snaze získat bezpečnostní prověrku. Po nástupu do funkce ji po něm zpočátku vyžadoval i prezident. „Vratislav Mynář si bude muset urychleně udělat prověrku. Buď si tu prověrku dodělá, to znamená, že ji dostane, a pak zůstane kancléřem, anebo si ji nedodělá, pak přestane být kancléřem a já si budu shánět kancléře nového,“ řekl Zeman v říjnu 2013.

Mynářovo marné úsilí skončilo po pěti letech průtahů, odvolání a hrozících soudních sporů s Národním bezpečnostním úřadem, který mu prověrku na stupeň přísně tajné nevydal. Nakonec kancléř stáhl správní žalobu s konstatováním, že žádnou prověrku nepotřebuje. Tak proč o ni tak dlouho a vytrvale bojoval?

Mynář nedostal podle portálu Seznam Zprávy bezpečnostní prověrku i kvůli vyšetřování okolností stavby jeho penzionu Malovaný. Bylo mu sděleno obvinění kvůli dotačnímu podvodu a poškozování finančních zájmů EU.

Občanské sdružení Chřibák ovládané Mynářem získalo dotaci 26 milionů korun na sportovní ubytovnu na kancléřově pozemku. Nedokončená stavba byla v rozporu s dotačními pravidly převedena na Mynářovu firmu Clever Management. Ta požádala o další dotaci 6 milionů korun, z původní ubytovny se rázem „vyloupl“ Mynářův soukromý wellness penzion, což se nezamlouvá orgánům činným v trestním řízení.

Co pro kancléře znamená absence bezpečnostní prověrky v praxi? Nesmí se seznamovat s utajenými skutečnostmi, kam nepochybně patří i záznamy bezpečnostních složek v živých kauzách. Libovolný přístup k nim nemůže mít ani vláda, natož státní úředník.

Nejde jen o Koudelku

Spor dvou nejvyšších ústavních činitelů odhaluje mnohem víc než neshody nad osudem ředitele jedné zpravodajské služby. Prezident a jeho spolupracovníci unisono prohlašují, že nelegálně získávají citlivé informace. Ve své bohorovnosti se mimoděk stávají oznamovateli trestného činu v jejich prospěch.

Jedno je jisté už dnes. Miloš Zeman a jeho kamarila, jež se cítí existenčně ohrožena, nebo Andrej Babiš otevřeně lžou. Vzhledem ke zkušenostem, jak oba politici volně nakládají s fakty, je možné i to, že fabulují oba.

V normální demokracii by to byl skandál první kategorie. V poslední době probíhá hned několik soudních řízení kvůli podezření z nezákonných úniků z řad policie a BIS. Jak je možné, že podobné jednání veřejně oznamuje Zeman, Nejedlý a Mynář, jenž se dokonce přiznává k účasti na schůzce s cílem zastavit vlastní sledování, a policie nekoná?

Kdy zasáhne specialista na „sabotáže organizovaných skupin“, vrchní olomoucký žalobce Ivo Ištvan? Jistě, vzhledem ke vřelým vztahům ministryně spravedlnosti Marie Benešové a olomouckých žalobců, z jejichž středu vybrala i nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, je to jen „nemístná“ nadsázka.

Video placeholde
Zeman o BIS i Koudelkovi: Odposlouchávají i mě! • Blesk TV