Plán na návrat dětí do lavic pod palbou

Plán na návrat dětí do lavic pod palbou Zdroj: Profimedia.cz

Školní bezradnost aneb Plán na návrat dětí do lavic pod palbou

Pár dní před začátkem školního roku vydalo ministerstvo školství pokyny, jak bude probíhat návrat dětí do lavic. Nic lepšího než nařídit antigenní testy ale ministerští úředníci nevymysleli. Testovat se bude třikrát po sobě. Pro děti, které se testovat odmítnou, doporučuje ministerstvo řadu omezení. Jak ale mají ředitelé zajistit jejich dodržování, jim už nikdo neporadil.

Co se školáky, kteří by neměli na hodinách zpěvu zpívat, na hodinách tělocviku cvičit? Kam posadit netestované děti, které by měly svačit odděleně? Jak zajistit, aby se kolektivy nemíchaly? Kdo bude neustále evidovat, zda netestované děti opravdu nosí roušky? Jak to mají učitelé uhlídat ve škole, když to neuhlídal ani ministr zdravotnictví na karlovarském filmovém festivalu? To jsou jen některé otázky, na něž teď marně hledají odpovědi ti, kdo jsou za chod škol v praxi zodpovědní.

Ani o píď dál

„Musím říct, že jsem dost rozladěná, protože mám pocit, že jsme se od jara vůbec nikam neposunuli.“ Těmito slovy reaguje po Reflex pražská radní pro školství Mariana Čapková na přípis, který dostali minulý týden zřizovatelé škol a jenž počítá po prázdninách s otestováním dětí antigenními testy. „Týden před začátkem školy opět řešíme, jestli budeme mít dost testovacích sad. Jaro přitom ukázalo, že antigenní testování dvakrát týdně ani nezaručuje věrohodné výsledky. A teď do toho jdeme znovu. Přestože situace je dnes už úplně jiná, než byla loni v září, a jiná než letos v březnu, posun nenastal žádný,“ konstatuje radní Čapková.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!