Vojtěch Filip jako krysař

Vojtěch Filip jako krysař Zdroj: Profimedia.cz; koláž reflex.cz

Vojtěch Filip chce novináře podrobit volbě a majetkovému přiznání
Vojtěch Filip a Andrej Babiš – hlavní strůjci zdanění církevních náhrad
Vojtěch Filip si tvrdí, že to v srpnu 1968 bylo všechno jinak
Předsedající schůze Vojtěch Filip (alias agent Falmer)
Šéf KSČM Vojtěch Filip
12
Fotogalerie

Filipova „korupční“ kampaň. Za podobnou aféru vyzýval Dolejše k rezignaci

Šéf komunistů Vojtěch Filip se zapletl s trestně stíhaným lobbistou a čelil podezření z přijetí úplatku. Nyní je vyšetřován kvůli možnému přestupku a daňovému deliktu. Filip považuje kauzu za předvolební hru, ale měří dvojím metrem, a čelí už výzvám k rezignaci.

Ve skrytu poklidné prázdninové atmosféry se vynořily informace o prověřování předsedy KSČM Vojtěcha Filipa Národní centrálou proti organizovanému zločinu. Na základě výpovědi podnikatele Tomáše Horáčka, stíhaného kvůli korupci a rozsáhlým manipulacím se zdravotnickými zakázkami pro pražské nemocnice, byl podezřelý z přijetí úplatku ve výši půl milionu korun.

Půl milionu pro Filipa

Policisté mají podle zjištění portálu iROZHLAS.cz zdokumentováno, že k předání peněz skutečně došlo. Tento obnos měl Filip přijmout 17. dubna 2018 v Poslanecké sněmovně přes svého tehdejšího asistenta Lukáše Gibiece. 

„Na recepci sněmovny jsem mu (pozn. red. Gibiecovi) předal papírovou tašku, ve které byla lahev alkoholu a obálka s částkou 500 000 korun,“ přiznal Horáček do policejního protokolu. Poté odešli do Filipovy kanceláře, přičemž Gibiec, pracující zároveň pro Horáčkovy firmy, neprocházel jako zaměstnanec sněmovny bezpečnostním rámem.

„Gibiec tašku s hotovostí položil na malý stůl s informací: ‚Zde je první podpora od Tomáše‘. Vojtěch Filip na to pokývl a poděkoval,“ uvedl dále Horáček ve své výpovědi, kterou nyní potvrdil médiím. Tento příběh policisté doložili svědectvím dalších tří lidí a zprávami v Horáčkově mobilním telefonu.

Je to předvolební kampaň 

Podle Horáčka měl Filip za tuto „podporu“ pomoci do funkce politické náměstkyně ministra zdravotnictví tehdejší ředitelce Nemocnice Na Bulovce Andree Vrbovské. Měli o tom i osobně jednat. K tomu však nedošlo a blízká Horáčkova spolupracovnice rovněž spadla mezi obviněné v nedlouho poté rozjeté korupční kauze.

Policie nicméně dospěla k závěru, že pro naplnění skutkové podstaty nepřímého úplatkářství nemá dostatek důkazů, a předala celý případ Finančnímu úřadu v Českých Budějovicích s výzvou k doměření daně. Jelikož Vojtěch Filip tento příjem neuvedl v daňovém přiznání za rok 2018, bude ho ze stejného důvodu šetřit v přestupkovém řízení českobudějovický magistrát.

Předseda KSČM se dnes brání, že žádné peníze nepřevzal a celou kauzu vnímá jako pokus o jeho diskreditaci. „Jsem na útoky na sebe před volbami zvyklý,“ reagoval. Zarážející je ovšem řada indicií, svědčících o jeho nadstandardních vztazích s trestně stíhaným lobbistou.

Filipovy „interpelace“

Vojtěch Filip ještě před tímto předáním peněz lobboval za Horáčkův byznys při podnikatelské misi v Kazachstánu, a ve prospěch jeho firem intervenoval i ve státní správě. Na přelomu let 2017 a 2018 oslovil třemi dopisy Finanční úřad Ústeckého kraje a kritizoval jeho postup vůči nejvýnosnější Horáčkově firmě První chráněná dílna, prověřované kvůli porušení rozpočtové kázně.

Šéf komunistů dnes tyto dopisy nazývá eufemisticky „interpelacemi“. Postup úřadu v nich označuje za šikanózní, diskriminační, účelový a nezákonný s cílem poškodit dobré jméno Horáčkova podniku. 

Podobně se vyjádřil v „interpelaci“ adresované České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) ve prospěch další Horáčkovy firmy Svět zdraví, jež chtěla ovládnout pražskou Nemocnici svaté Alžběty procházející insolvencí. Napadl ČSSZ jakožto největšího věřitele, že podporuje reorganizační plán zadlužené nemocnice, nikoli „výhodnější“ návrh jejího odkoupení lobbistovou společností.

Filip žádal vysvětlení postupu sociální správy pod pohrůžkou, že by mohl být prošetřován kontrolním výborem Poslanecké sněmovny a Nejvyšším kontrolním úřadem. „Věřím však, že obsah Vaší odpovědi nevyvolá potřebu jejich zapojení,“ uzavřel dopis předseda komunistů. 

Jako generální tajemník

Tento záměr rovněž padl po Horáčkově obvinění a společnost Svět zdraví stáhla svoji nabídku. Filip se dnes k žádným dohodám s Horáčkem nehlásí. Zmíněné intervence státním institucím ovšem považuje za normální. Z titulu své funkce ve vedení Poslanecké sněmovny si zřejmě vzpomněl na staré dobré časy a zachoval se jako generální tajemník dříve všemocné komunistické strany.

Dnes však naráží i uvnitř KSČM, kde jeho zakolísání využili jeho oponenti. Hlavní představitel gottwaldovského křídla Josef Skála vyzval Filipa k rezignaci. „Jedině to vezme vítr z plachet úplně všem, kdo chtějí z aféry vytěžit proti KSČM. O to víc v dnešní situaci, kdy naše volební preference nejsou nijak růžové. Každé další oslabení veřejné důvěry je může ohrozit ještě víc,“ domnívá se.

Vojtěch Filip však odstoupit nehodlá a jeho licoměrnost vyniká o více, že před časem kvůli podobnému problému sám vyzýval k rezignaci svoje tehdejší místopředsedy Jiřího Dolejše a Čeňka Milotu. Ti zase v roce 2009 „naletěli“ Mladé frontě DNES, která za nimi poslala falešného prostředníka, nabízejícího straně utajené sponzorství ve výši milionu korun za to, že nepodpoří zákon omezující hazard.

Milota s Dolejšem „podnikateli“ nabízeli možnost inzerce ve stranických Haló novinách. Když se tato blamáž provalila, hrozil šéf KSČM svojí rezignací, pokud sami neodejdou. „Za takových okolností já stranu řídit nechci. Je to takový nonsens, se kterým jsem se ještě nesetkal. A kdybych to nazval naivitou, tak jsem velmi mírný,“ zdůraznil Filip, ale nakonec neodstoupil nikdo.

Ruka ruku myje

Horáček, usilující o statut spolupracujícího obviněného, si dnes jistě pomáhá, jak může. Současně však platí, že ještě nedávno podobná i méně závažná podezření vedla k odstoupení a stíhání politiků v nižším postavení, než je první místopředseda Poslanecké sněmovny.

Koaliční partneři ANO a ČSSD se k aféře svého souputníka na vládní úrovni nevyjadřují už jen proto, že Andrej Babiš a Jan Hamáček mají sami máslo na hlavě. Podobné jednání se dnes stává normou. A Vojtěch Filip do současných poměrů dobře zapadá.