Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Babiš, Gottovy kantilény, maso cizinců

Volební kampaň se rozbíhá, myšlenkám začíná být těsno. V kategorii slibů opět vítězí Babiš. Průzkumy nám pletou hlavy, výsledky v někom vzbuzují neopodstatněné nadšení, jiné přivádějí k zoufalství. Nad republikou stoupá naděje na omezování občanské svobody ve prospěch vlády, ale toho se lidi nebojí. Bojí se očkování, že jim sebere svobodu. Tak vypadá středověk.

Doba, kdy bude předvolební kampaň už vážná, se blíží. Zatím se neděje nic, protože voliči si pamatují asi poslední tři neděle. Co se udělá a řekne dřív, padá do zapomnění a pochybuju, že se to z paměti voličů u uren vynoří. Teď jde jen o rozcvičky, hrůza vypukne asi v polovině září. Ale kombinuje se už teď. Kdo s kým, kolik to dá mandátů, kdo koho podtrhne a přeběhne k vítězům, na koho co praskne, koho machři utopí na lžíci politických lží.

Nabídka politiky je jako obvykle ubohá. Za většinu politických stran by se občan měl stydět, ne je volit.

 

Hloupí a zlí

Ale občan se nestydí, volit je bude. Zdá se, že i hlupáci a zlí lidé musí mít ve sněmovně své zástupce. Bdí nad tím ústava, aby se ubohost nezanedbávala. Babiš slíbil za očkování dva dny volna navíc. Ne všem, jen těm, kteří by ho mohli volit. Penzistům přidá tři stovky navíc k tomu, co jim přidá. Opozice se třese, co to s voliči udělá. Nechápu, proč neslíbí očkovaným tři dny nebo i pět. A penzistům tisíc korun s heslem Minule Babiš, příště my.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!