Jana Maláčová a Matěj Stropnický se zúčastnili přepadové kontroly v továrně v severočeské Krupce

Jana Maláčová a Matěj Stropnický se zúčastnili přepadové kontroly v továrně v severočeské Krupce Zdroj: facebook Matěj Stropnický

Jana Maláčová a Matěj Stropnický se zúčastnili přepadové kontroly v továrně v severočeské Krupce
Jana Maláčová a Matěj Stropnický se zúčastnili přepadové kontroly v továrně v severočeské Krupce
Jana Maláčová a Matěj Stropnický se zúčastnili přepadové kontroly v továrně v severočeské Krupce
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová při příchodu na jednání vlády. (1.7.2021)
Tiskovka po jednání vlády: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
8
Fotogalerie

ČSSD se svíjí ve smrtelné křeči. Pro růst podpory pro stranu jsou její kandidáti schopni udělat cokoliv

V České straně sociálně demokratické jde zhruba dva měsíce před klíčovými volbami do Poslanecké sněmovny do tuhého. Oranžoví se potácejí na pětiprocentní hraně volební podpory a přibývá průzkumů, které stranu zcela vylučují z příští sněmovny. Dochází k překvapivým rošádám na volebních kandidátkách. Navíc nejstarší české politické straně mizí členové a svůj členský příspěvek už znovu nezaplatil ani další někdejší premiér z jejich řad Bohuslav Sobotka. Vše tak vytváří nepříliš lichotivý až zoufalý stav, v němž se ČSSD nachází. A jak známo: zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A jednu takovou udělala i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Maláčová a kdysi zelený Matěj Stropnický. 

Oba vyvěsili na sociální sítě fotografii ze své „inspekční cesty“, při které se bez ohlášení přifařili do delegace inspektorů práce a policie do firmy na výrobu žiletek v Krupce na Teplicku. Inspektoři práce s policií v rámci akce „Férová práce“ kontrolovali, zda firma postupuje a zaměstnává své zaměstnance podle platných předpisů.

Proti postupu orgánů, které mají tuto agendu, ale i tyto kontroly v popisu práce, nelze nic namítnout. Dělají to pravidelně, je to jejich práce, mají kontrolovat, tak ať tak činí. A pokud najdou nějaká pochybení, tak ať je zdokumentují a v následných řízeních vyřeší. Klidně ať padají pokuty, předpisy jsou předpisy a zákony platí pro všechny.

Co však v pořádku nebylo a není, je osobní účast Maláčové a Stropnického při této kontrole. Z jakého titulu či pověření tam byli? Co si tím chtěli dokázat? Že mohou všechno a vlézt kamkoliv? To přece v dnešní době není možné. Možná by mladému Stropnickému mohl jeho taťka (který kdysi ze sebe udělal Babišovou předvolební opičku) názorně vysvětlit, jak by se asi tvářil současný premiér, kdyby někdo udělal obdobnou přepadovku v některém z podniků holdingu Agrofert… Ostatně proč Stropnický s Maláčovou nejeli právě tam? Vždyť ministryně je s premiérem dlouhodobě na kordy a svým krokem by nikoho nepřekvapila...

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Janou Maláčovou • Prostor X

 

Vše je pochopitelně jedna velká předvolební show a čím více rámusu nadělá, tím pro Maláčovou i Stropnického lépe. Oni potřebují na sebe nejen upozornit, ale přisát k sobě co nejvíce hlasů, protože jinak mohou na další pobyt v Poslanecké sněmovně zapomenout. Bylo by zajímavé zeptat se obou samozvaných inspektorů, proč nedělali podobné výjezdy před rokem nebo dvěma. Asi nebyl čas a pochopitelně by to pro ně bylo plýtváním energie a času bez kýženého efektu. 

Reakce vedení oranžové strany na sebe nechala poměrně dlouho čekat. Jistě, je to poněkud žinantní problém a ten se blbě komunikuje. Na jednu stranu tomu zbytku sociálních demokratů, kteří ještě zůstali při smyslech, musí být jasné, že to je svérázná partyzánština. Na druhé straně je kritický stav preferencí, s nímž je potřeba něco udělat, a proto kandidáti ČSSD udělají doslova cokoliv, aby tento trend zvrátili. Je to smutný obrázek strany, která rezignovala na každodenní drobnou politickou práci a chce si zachránit krk jen agresivním marketingem a diverzními hurá akcemi. Myslím, že jí na to voliči neskočí. Ti moderně uvažující od strany již utekli a ten zbytek pozůstavších spíš přemýšlí nad tím, jestli se nakonec nepřidá k Babišovi, Šlachtovi nebo komunistům.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Matějem Stropnickým • Prostor X