Bravo Italia!

Bravo Italia! Zdroj: Profimedia.cz

Italský únik: Jak přemýšlejí moderní fotbaloví trenéři?

Titul mistrů Evropy pro fotbalisty Itálie je dobrou zprávou pro budoucnost této hry. Vítězem velkého turnaje se stal tým produkující nejlíbivější fotbal ze všech 24 účastníků.

Požadavkem doby je hrát takzvaný vysoký presink, při němž útoční hráči napadají základní rozehrávku soupeře, která dnes začíná velmi často u brankáře, jindy u stopera. Dovednosti ve hře s míčem se u těchto postů v sestavě výrazně zvýšily. Je-li některý tým slabší než protivník, je základní výbavou posunout tento presink „níž“, přesněji blíž k vlastní brance, a je na trenérovi, aby vybral prostor, kde napadání začne, například u středového kruhu nebo až na vlastní polovině.

Gól na spadnutí

Nezbytnou podmínkou úspěchu je rychlý návrat do obranné formace, jestliže se útočícímu kolektivu rozehrávka podaří a žene se vpřed. Takzvaná přechodová fáze, zformování do ofenzívy, je klíčovou pro oba protivníky. Když se tomu, který má míč, podaří vletět do rozhozené obrany, při současné kvalitě ofenzívy je gól na spadnutí. Většinou se ale bránícímu týmu povede zaplnit prostor kolem vlastního pokutového území a pak nastává fáze jeho obléhání.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!