Stane se nástrojem boje proti automobilistům?

Stane se nástrojem boje proti automobilistům? Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Pražské mýto: Stane se nástrojem boje proti automobilistům?

Pražskou magistrátní scénou hýbou plány na zavedení mýta pro automobily vjíždějící do centra. Tyto úvahy oživil Klimatický plán Prahy 2030, schválený pražskou koaliční radou a zastupiteli pirátů a jejich spojenců.

„Plán udržitelné mobility Prahy a okolí počítá od roku 2025 se zavedením systému zpoplatnění automobilové dopravy na základě ujeté vzdálenosti,“ stojí v dokumentu. Plán vychází z loňské studie Ernst & Young, jež doporučila nejprve zpoplatnit území zhruba 10 kilometrů čtverečních, do něhož zajíždí více než půl miliónu vozidel.

Pražská rada v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem přilila olej do ohně tím, že nechce studii navzdory proklamacím o transparentnosti zveřejnit a snaží se citlivé téma zahrát do autu. Opozice prý jen straší, jelikož mýto není na pořadu dne. Veřejnost by ovšem jistě zajímalo, z jakých podkladů vychází její klimatický plán. Už jen proto, že se jedná o ambiciózní projekt 69 opatření s celkovými náklady 230 miliard korun, který může zásadně ovlivnit životy nejen obyvatel Prahy, ale i jejích návštěvníků.

Třicet tisíc ročně?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!