Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman končí ve funkci.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman končí ve funkci. Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Bohumil Pečinka: Odcházení Pavla Zemana

Rezignoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a na obranu justice se má sejít demonstrace. Model hodní proti zlým je tentokrát hodně nepřesný. Nebude to demonstrace za svobodu a nezávislost, ale za vyjádření sympatií k jednomu státnímu úředníkovi. Proč ne.

Pavel Zeman nebyl do své funkce před více než deseti lety instalován, protože se osvědčil jako skvělý státní zástupce. Jeho velkým plus bylo, že nebyl komunista a přicházel z evropských právních struktur, takže nebyl zapletený do zničujících bojů uvnitř státního zastupitelství.

Jeho hlavním úkolem bylo situaci uklidnit a odclonit vliv určitých lobbistických skupin na trestní řízení. Vedle toho měl provést reformu státního zastupitelství (zrušení vrchních článků). Něco se mu povedlo, něco ne.

Mocenský předvoj

Po deseti letech už mají minimální vliv na trestní řízení skupiny tzv. kmotrů. To je jeho velké plus. Pavel Zeman zároveň podlehl tlaku ambiciózní vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která téměř politickými metodami ovládla strukturu státního zastupitelství a s neomylným politickým instinktem na různá místa si dosazovala svoje lidi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!