Miloš Zeman v Lánech při vysílání pořadu Blesk Zpráv S prezidentem v Lánech (11. 4. 2021)

Miloš Zeman v Lánech při vysílání pořadu Blesk Zpráv S prezidentem v Lánech (11. 4. 2021) Zdroj: Blesk:Martin Přibyl CNC

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Frekvenci 1. (16.5.2021)
Miloš Zeman v Lánech při vysílání pořadu Blesk Zpráv S prezidentem v Lánech (11. 4. 2021)
Miloš Zeman v Lánech při vysílání pořadu Blesk Zpráv S prezidentem v Lánech (11. 4. 2021)
Miloš Zeman při hradní pietě za oběti covidu
Miloš Zeman při hradní pietě za oběti covidu
10
Fotogalerie

Zeman opět mlžil. Kolem Vrbětic, Babiše či Hamáčka. Tentokráte zvítězilo slovo hloupost

Proruská a pročínská politika Miloše Zemana v posledních letech zkrachovala. Prezident se proto snaží zamlžit a rozmělnit i vyšetřování kolem výbuchů muničních skladů ve Vrběticích, na kterém se v roce 2014 podle vládní verze měli podílet agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Zeman také v neděli podvečer v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 tvrdil, že vyšetřovacích verzí je několik, a dokonce přidal další. Posluchače tentokráte „obšťastnil“ i mnoha variacemi na slovo hloupost. Ale jinak, jak se stává často v poslední době, nic zásadního neřekl.

Podívejme se nejdříve na Zemanovo nedělní žonglování se slovem hloupost. Na Frekvenci 1 označil rozhodnutí ruské vlády zařadit na seznam nepřátelských zemí Českou republiku za „škodlivou hloupost“. Vyvolání hlasování o nedůvěře Babišově vládě je podle Zemana „opoziční hloupost“. Novináři jsou dle hlavy státu „ctižádostiví hlupáci“, také moderátor Frekvence 1 se podle něj ptal na „hloupost“. Kromě toho v sérií urážek označil bývalého politika, filozofa a signatáře Charty 77 Daniela Kroupu za „ubožáka“, protože si dovolil kritizovat podivný průběh piety za zemřelé v době koronaviru na Pražském hradě. Web Seznam.cz je podle prezidenta „odpadkový koš české žurnalistiky“ a novinář Janek Kroupa „podvodník“. To kvůli článkům o plánované a dnes už proslavené fantasmagorické cestě ministra vnitra Jana Hamáčka do Moskvy.

A teď se podívejme, kdo je ve skutečnosti hlupák a podvodník, i když o tom Miloš Zeman v rádiu pomlčel, nebo říkal přesný opak. Zeman na Frekvenci 1 potvrdil, že Hamáček do Moskvy letět chtěl, i když už předtím věděl, že na ruské agenty padá podezření za výbuchy ve Vrběticích. Hamáček prostě v této věci lhal a dál lže. Jenom hlupák to nevidí…

Dále prezident tvrdil, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová mu řekla, že Vrbětice mají i další vyšetřovací verzi a to, že výbuchy měly zakrýt manko společnosti Imex, která zde skladovala zbraně a munici. Zeman to říká jen tak, bez jakéhokoli důkazu a pokud nasadíme jeho vlastní měřítka, tak je to „odpadkový koš české politiky“.

O Vrběticích se přitom skutečnou pravdu, což je u podobných zpravodajských her obvyklé, podle všeho nikdy nedozvíme, ale prezident by se měl ve svých vývodech držet zpátky, dokud se věc nevyšetří. Protože u jiných kauz na tom paradoxně trvá. Jinak jenom pomáhá přiživovat ruské konspirační teorie a podporuje tím verze Kremlu.

Třeba o nepravomocném rozhodnutí soudu, který dal šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi tři roky vězení a peněžitý trest za to, že zmanipuloval stamilionovou zakázku v letním sídle prezidenta, Zeman na Frekvenci 1 tvrdil, že „máme tady několik idiotů, kteří si hrají na soudce, přitom musíme počkat na výsledky odvolání“ pana Baláka. To lze potvrdit, skutečně tady máme idioty, kteří si v jiných kauzách hrají na soudce a všemožně překrucují informace. Není tak těžké uhodnout, koho tím myslíme. Třeba v případě Vrbětic a dalších případech.

Dále Miloš Zeman v rádiu avizoval, že premiér Babiš by si zasloužit, aby kandidoval na prezidenta a že on by ho volil. Jistě, volit člověka, který podle dostupných informací spolupracoval s komunistickou policií StB, byl kvůli kariéře dobrovolně členem totalitní předrevoluční komunistické strany, zneužívá dotace a je zjevně ve střetu zájmů, je pro českého prezidenta v pořádku.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger, který prokazatelně lhal ve svých přiznáních o majetku, by měl podle Zemana věc vysvětlit. To zní od člověka, který kdysi okouzloval veřejnost slovy „padni komu padni“, hodně, ale hodně zvláštně.

Na druhou stranu Zeman měl na Frekvenci 1 pravdu, když hájil právo Izraele na sebeobranu před palestinskými teroristy z hnutí Hamás. Jen musíme tomuto „velkému příteli“ židovského státu připomenout, že na podzim 2016 nejel na pohřeb izraelského exprezidenta Šimona Perese, protože dal přednost konferenci Dialog civilizací na řeckém Rhodosu, kterou pořádal dlouholetý agent sovětské tajné služby KGB Vladimir Jakunin, blízký to člověk Vladimira Putina. Politici ze 75 zemí tehdy na pohřbu byli, Zeman dal přednost rozvíjení svých proruských zájmů před našim strategickým partnerem.

Také prezident správně na Frekvenci 1 odhadl, že když se mezinárodní jednotky (včetně českých) stáhnou z Afghánistánu, tak je to voda na mlýn islamistům a teroristům a že je to chyba USA i NATO.

Jako u každého jeho interview Miloš Zeman nikdy nepochybuje a servíruje nám svoje údajné pravdy pořád dokola. Pochybnosti nemá. V posledním rozhovoru také prohlásil, že až odejde z funkce, bude si hlavně číst. Když už v neděli tolik hovořil o hlupácích, připomeňme mu proto výrok slavného britského filozofa, logika, matematika a spisovatele Bertranda Russella: „Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí, zatímco moudří lidé jsou vždy plní pochybností.“