Déšť v Praze (ilustrační foto).

Déšť v Praze (ilustrační foto). Zdroj: Blesk:Tonda Tran TONDA TRAN

Déšť v Praze (ilustrační foto).
Déšť v Praze (ilustrační foto).
Déšť v Praze (ilustrační foto).
Déšť v Praze (ilustrační foto).
Déšť v Praze (ilustrační foto).
27
Fotogalerie

Marek Stoniš: 500 leté sucho znovu udeřilo, primátor Prahy zavádí protipovodňová opatření

Příroda si dělá, co chce. V polovině května prší, je zima. Z hor odtává a odtéká letošní rekordní příděl sněhu. Hladiny řek stoupají. Hráze rybníků přetékají. Zima byla a vlastně ještě je rekordně dlouhá.

A co dělá stát? Taky, co chce. Hlavně utrácí peníze za nesmysly. Uběhl například rok od slavné tiskové konference, na které ministr životního prostředí Brabec oznámil, že v Česku vypuklo 500leté sucho, které jen tak neskončí. Vláda schválila projekt Intersucho, založila odbornou Národní koalici proti suchu. V těchto iniciativách se utopily – a to doslova - přes dvě miliardy korun. Například za projekty typu zadržování vody v krajině. Hlavně proto, že tehdejší teplé a suché počasí vědci pomocí spletitých grafů, tabulek a výpočtů naprojektovali do dalších měsíců, let a desetiletí.

Ministr Brabec o dotaci na dešťovku:

Alarmismu podléhající média zveřejnila řadu alarmistických textů o změně klimatu, z fotobank vytáhla snímky popraskané a vyprahlé krajiny. A ochladilo se a začalo pršet. Ministr Brabec se vypařil. A webová stránka Intersucha začala publikovat informace o 500leté vodě.

Pirátský primátor Prahy Hřib si spolu s koaličními partnery minulý týden schválili a pochválili projekt, který by měl snížit emise CO2 v hlavním městě skoro o polovinu. Má to stát šílených 231 milard korun, za které se mimo jiné mají stavět desetitisíce solárních elektráren na pražských střechách, pořizovat elektroautobusy, vysazovat zeleň, omezovat osobní doprava, a tak dále a pořád dokola, hlavně zeleně.

K moci a veřejným penězům se zjevně dostali fanatici, kteří věří, že dokáží ochladit planetu tím, že nebudou jíst maso a do zásuvek začnou distribuovat drahou elektřinu ze slunce. Přesně vědí, jak budou a měla by naše města vypadat v roce 2030, 2040 nebo 2100. (Digitalizované smart city, nebo tak něco.)

A zatímco dnes zvedají protipovodňové zábrany, před rokem strašili tisíciletým suchem. A tak je to u nich se vším.

Ale vše špatné je nakonec k něčemu dobré. I ten déšť. Když mi nějaký politik začne vykládat moderní bláboly o tom, že kvůli snížení uhlíkové stopy musím změnit svůj život, že klimatu je nutné přizpůsobit průmysl a ekonomiku, jsou mi jasné dvě věci: Až se jeho vize naplní, nedej bože, klima zůstane stejné a můj život bude horší.

Nám ostatním vytyčuji malé cíle: třeba suchý, teplý a slunečný víkend.