Do kočky těchto rozměrů se chce dostat toxoplazmóza, když nás nutí riskovat. Jeskynní lev bohužel v našich krajích vyhynul v době ledové, ale toxoplasmóza si toho zatím nevšimla.

Do kočky těchto rozměrů se chce dostat toxoplazmóza, když nás nutí riskovat. Jeskynní lev bohužel v našich krajích vyhynul v době ledové, ale toxoplasmóza si toho zatím nevšimla. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Profesor ekologie a evoluční biologie Jaroslav Flégr
Do kočky těchto rozměrů se chce dostat toxoplazmóza, když nás nutí riskovat. Jeskynní lev bohužel v našich krajích vyhynul v době ledové, ale toxoplasmóza si toho zatím nevšimla.
Profesor ekologie a evoluční biologie Jaroslav Flégr
Profesor ekologie a evoluční biologie Jaroslav Flégr
Profesor ekologie a evoluční biologie Jaroslav Flégr
7
Fotogalerie

Věrozvěst apokalypsy znovu straší a přestřeluje. Profesor Flegr chce zašpuntovat hranice

Evoluční biolog Jaroslav Flegr patří mezi nejvýraznější tuzemské celebrity covidové éry a často zásobuje média temnými proroctvími. Nyní varuje před mutacemi koronaviru, na něž prý nebude fungovat vakcinace, a doporučuje utěsnit hranice.

Televize CNN Prima NEWS přinesla duel mezi profesorem Flegrem z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a ředitelem Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Zdeňkem Hostomským. Znovu potvrdil rozdílnost názorů v odborné sféře na účinky a postup proti epidemii covidu-19.

Diskuse mezi evolučním biologem a biochemikem proběhla v době, kdy vláda chystá rozvolňování svým tradičně neústrojným způsobem. Řadě opatření schází vysvětlení i logika, a proto některá z nich ani nemohou být dodržována. Mezi ně patří povinné shromažďování osobních kontaktů na zákazníky kadeřnictví a dalších služeb, k čemuž nemají majitelé provozoven právní základ.

Zašpuntovat hranice

Spor se odehrál kolem uvolnění cestování. „Teď je před vládou nejtěžší a nejdůležitější úkol, aby zabezpečila hranice. Přijdou úplně nové mutace nebezpečné v tom, že na ně nebudou zabírat vakcíny,“ varoval Flegr. Reagoval na informaci ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, že je známo 56 mutací koronaviru. Prý jich je mnohem víc.

„Měli bychom pečlivě utěsnit nejdůležitější místa jako pražské letiště, všechny na místě otestovat PCR testy a poslat do karantény, než bude znám výsledek. Když někdo přijede z rizikové země, měl by po pěti dnech absolvovat druhý test a teprve potom jít ven z karantény. Je to strašně důležité, jinak bude očkování na nic,“ dodal profesor. Nezmínil ani případy, kdy byl cestující proočkován, ani vysoké ceny PCR testů.

Hostomský s Flegrem zásadně nesouhlasil. Vakcíny podle něj zabírají i na mutace a mohou být případně doplněny další dávkou. „Jsem naprosto proti tomu, co pan profesor říkal – zavřít hranice a zašpuntovat se. Varianty přijdou, vakcína ale funguje.“ 

Biochemik zpochybnil i další profesorovu prognózu nereálnou už ze samé podstaty dobrovolnosti, že k zabránění nového rozjetí epidemie bude nutná proočkovanost až 85 procent populace. Tuto úvahu nepodložil seriózními analýzami, jelikož mnohé matematické modely žijí podle Hostomského mimo reálný svět.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Jaroslavem Flegrem • Prostor X

Malinko jsem nadsadil

Flegrovi, který se na sociálních sítích proslavil „rozmluvami“ se svojí kočkou Mici, nelze upřít schopnost zaujmout mediální pozornost. Patří mezi ostré kritiky vlády, nezřídka důvodně, a zároveň mezi stoupence nejtužších restrikcí až čínského střihu. Co je problém – příliš si neláme hlavu věrohodností svých apokalyptických prognóz. 

Profesorovi zpočátku loni na podzim vycházely odhady počtu nových případů, ke zlomu došlo v listopadu. „Ode dneška za 30 dnů už bude tisíc lidí den co den umírat a s tím už nic neuděláme, protože ti lidé už jsou nakažení,“ prohlásil 22. října v audiovizuálním pořadu DVTV.

Když se tato čísla zdaleka nepotvrdila, jakkoli Česko spadlo liknavostí a neschopností vlády mezi země nejhůře postižené pandemií, našel Flegr sebestředné vysvětlení, že údajně záměrně přestřelil a zachránil tak tisíce lidí.

„Malinko jsem nadsadil. Na logaritmické rovnici to není tak velký rozdíl,“ uvedl profesor o měsíc později, kdy byl počet úmrtí proti jeho katastrofické předpovědi desetinový. Kdyby prý tolik nestrašil, vláda a lidé by se podle něj chovali ještě nezodpovědněji.

Další kontroverze vyvolal svérázný vědec věštbou chladírenských vozů v ulicích sloužících k ukládání mrtvých, kteří se už nevejdou do márnic. Ani ta se nenaplnila. Následně nebyl vyslyšen jeho požadavek na podstatné omezení soukromí občanů sledovacími systémy.

Do léta 100 tisíc mrtvých

Evoluční biolog pokračuje v chmurných vizích i v letošním roce.  „Pravděpodobnost, že dojde ke kolapsu zdravotnictví, odhaduji na 80 procent. Konečný účet se do léta může vyšplhat ke 100 tisícům mrtvých,“ napsal Flegr v lednu kvůli váznoucí vakcinaci. Přetížené zdravotnictví nápor vydrželo a počet úmrtí dnes dosahuje i tak znepokojivých 30 tisíc. Jeho tempo se ale naštěstí zpomaluje. 

I když Česko v posledních měsících obsadilo nejnižší příčky ve světových žebříčcích boje s covidem, evoluční biolog je ve svých předpovědích většinou mnohem pesimističtější, než je realita. Nezbývá než se ptát, proč to dělá? Jsou jeho příspěvky míněny jako vážný a odborně podložený diskurz, nebo jde jen o narcistní zálibu mediálně zaujmout provokativními názory?       

Profesor Flegr se octl na okraji názorového spektra mezi šiřiteli strachu a „blbé nálady“. Na jeho opačném pólu jsou ti, kdo existenci covidu-19 zcela popírají, nebo jeho dopady zásadně bagatelizují. Pravda je někde mezi těmito extrémy, nicméně oba proudy nikoli nevýznamně ovlivňují veřejné mínění. Bohužel.