Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Profimedia.cz

Ať se Babiš uvládne k smrti. Vyslovení nedůvěry vládě v tuto chvíli zemi jen uškodí

Poté, co zhrzení komunisté odmítli dál podporovat vládu Andreje Babiše, se na opoziční straně politické scény ozvaly hlasy dožadující se vyslovení nedůvěry vládě. To je v tuto chvíli naprostá hloupost. Nejenže by pád vlády paradoxně pomohl Babišovi v jeho kampani pro nadcházející parlamentní volby, ale také by mohl zmařit nečekaně asertivní postup proti ruské agresi.

Koalice Spolu by ráda získala potřebný počet poslanců pro vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše, proti jsou podle průzkumů nejsilnější opoziční frakce, koalice Pirátů a STAN, kteří by raději rovnou rozpustili Poslaneckou sněmovnu a tímto krokem vyvolali předčasné volby. A dobře vědí proč.

Jednak současné průzkumy veřejného mínění mluví v jejich prospěch, a navíc pokud by se volby konaly již v červenci, což se jeví jako nejbližší možný termín, nezbylo by mnoho času na štvavou antikampaň, ke které se hnutí ANO vůči nynější opozici již pomalu uchyluje.

Kdyby teď došlo k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše, znamenalo by to faktické předání moci do rukou prezidenta Miloše Zemana, který již v minulosti proslul svébytným vykládáním ústavy. Zcela v jeho stylu by tak mohlo být jmenování úřednické vlády, která i kdyby nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, mohla by klidně vládnout v demisi až do říjnových parlamentních voleb. Pokud tato úřednická, Zemanova vláda neměla podporu sněmovny pro zavádění zásadních změn skrze zákony, mohla by nezávisle na poměru sil v parlamentu skrečovat řadu nadějných tendencí dosavadní vlády.

Ať se nám Babišův kabinet líbí nebo ne, je potřeba mu přiznat body za nečekaně razantní postup vůči Rusům podezřelým z výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Zemanova úřednická vláda by tento nebývalý záchvat sebejistoty mohla velmi jednoduše zadupat do země a servilními ústupky navrátit diplomatické poměry s ruskou federací do předvrbětických kolejí.

Během půl roku, který zbývá do řádného termínu voleb do Poslanecké sněmovny by zcela jistě nezůstalo jen u diplomatického konfliktu s Rusy. Ve hře je i neschválená vakcína Sputnik V nebo zakázka na dostavbu Dukovan. Obě tyto kauzy, ve kterých se mimo jiné hraje o odmítnutí ruského vlivu u nás, se nyní zdají být zažehnány. Pokud by otěže skrze loutkovou úřednickou vládu držel prezident Zeman, hrozba ruského angažmá v důležitých projektech by se opět stala reálnou.

A lekce politické taktiky na závěr: Jestliže by se Andrej Babiš nyní ocitl v opozici, ať už proti Zemanově vládě nebo komukoliv jinému, veřejnost by mu snáze odpustila nekompetentnost, se kterou jeho kabinet řešil koronavirouvou krizi a přivedl naši zemi do hospodářského a morálního marasmu podtrženého skoro třiceti tisíci mrtvých lidí, jejichž smrt byla často zcela zbytečná.

Doufejme, že profesor, politolog Fiala nebude tak krátkozraký, aby chtěl darovat Zemanovi ještě více moci a Babišovi klid v opozici, kde by se bez mediálního a politického tlaku mohl věnovat kampani pro podzimní volby. Češi, kteří spadají do ranku možných voličů hnutí ANO, mají bohužel krátkou paměť. Tak nechme Babiše ať jim svou neschopnost v čele vlády připomíná co možná nejdéle.