Joe Biden je už teď srovnáván s autorem New Dealu F. D. Rooseveltem

Joe Biden je už teď srovnáván s autorem New Dealu F. D. Rooseveltem Zdroj: Profimedia.cz

Antireagan v Bílém domě aneb 100 dní s Bidenem, 100 dní socialismu

Joe Biden je 100 dní ve funkci amerického prezidenta. Po čtyřech hlučných letech s Donaldem Trumpem máme za sebou start prezidentství, které působí úplně opačně, ale už teď se zdá, že může ve výsledku proměnit Spojené státy mnohem víc, než se to podařilo „trumpovské revoluci“.

Již první kroky Joea Bidena naznačují, že na tohoto nejstaršího prezidenta v dějinách USA zřejmě bude přesně platit přísloví, že „tichá voda břehy mele“.

Novému prezidentovi už podruhé výrazně pomohl vývoj epidemie covidu-19. Bez ekonomického propadu z loňského roku by v Bílém domě teď zřejmě vůbec neseděl. Po složení slibu mu zase hodně pomohlo to, že se jeho nástup do funkce fakticky překrýval s dobou, kdy v zemi začalo masívní očkování a epidemie začala ustupovat.

 

Omezená popularita

To vytváří dojem, že Bidenova vláda začala úspěšně. Biden dokonce vypadá jako populární prezident, když jeho výkon pozitivně oceňuje kolem 53 procent Američanů. Toto zdání ale vlastně stojí jen na tom, že jeho předchůdce – Donald Trump – se už krátce po zvolení v tomto ukazateli propadl někam k 45 procentům. Naopak všichni předcházející prezidenti se ve stejném období blížili spíše k 60 procentům. Míra Bidenovy současné popularity proto v první řadě odráží to, že americká společnost zůstává politicky velmi silně rozdělená a šéf Bílého domu už nemá na tomto poli moc kam růst, protože velká část voličů „druhé strany“ ho jako demokrata nikdy nepřijme.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!