Plakát Miloše Zemana z roku 2018

Plakát Miloše Zemana z roku 2018 Zdroj: Jan Ignác Říha

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím (25.4.2021)
Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím (25.4.2021)
Prezident Miloš Zeman překvapil v Lánech štáb TV Prima požadavkem na natočení mimořádného projevu. (24. 4. 2021)
Jmenování nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka
S prezidentem v Lánech: Miloš Zeman (11. 4. 2021)
7
Fotogalerie

Glosa: Jak funguje špionáž podle Miloše Zemana

V neděli měl náš prezident několikaminutový proslov jako rozcvičku před tím, než se pustil s moderátorkou televize Prima do nejhoršího rapbattlu v dějinách. Jak během projevu, tak během rozhovoru vyslovil spoustu domněnek o světě špionáže. A většina z nich zněla, jako kdyby se o konceptu tajných služeb dozvěděl před pěti minutami z dětské knihy. Třeba Honzíkova cesta do Guantánama, O stealth letadélku Káněti...

Jak už je Zemanovým zvykem, rozhodl se místo jasného vyjádření rozložit koncept pravdy a faktů, aby se s nimi nemusel nadále obtěžovat. Zvolil postup: „Nic není jisté, počkejte, až bude všechno jisté” pravděpodobně v pevné víře, že nikdy nic jisté nebude. Nejspíš chtěl jemně a téměř podprahově vytvořit dojem, že vlastně nic nevíme, ale místo toho se rozhodl mlátit nás do ksichtu výrazy jako „údajně”, „podezření” nebo „pokud doopravdy” tak dlouho, že by nad nad tím i rusofilu Foldynovi odpadla násada studem.

U toho nezapomněl zmínit, že policie jistě brzy zjistí pravdu a že on jako vrchní velitel ozbrojených sil, kam policie patří, na ni spoléhá. Pravdou musel myslet nějaký přímý důkaz, protože se viditelně rozhodl ignorovat celou sérii nepřímých důkazů. To znamená dvě věci. Zaprvé, Miloš Zeman nemá nejmenší tušení, jak funguje práce tajných služeb. Zadruhé, náš vrchní velitel nemá nejmenší tušení, čemu vlastně velí, protože policie není součástí ozbrojených sil. 

Kocour Modroočko a sabotáž muničáku...

Ve světě Miloše Zemana se špioni pravděpodobně poflakují po místě, které chtějí vyhodit do povětří, několik týdnů a dělají si selfíčka. Zásadně posílají e-maily z vlastní e-mailové adresy a svého vlastního zařízení… a e-maily jsou taky jedinou digitální stopou, kterou mohou zanechat. I to je ale pokrok, ještě před pár lety by prezident pověřil BISku, aby prověřila kvůli digitálním stopám teletext. Naštěstí to vypadá, že už někdo Zemana s internetem seznámil. Nejspíš ve stylu: „Tady se posílaj maily a tady je dětský porno. Bav se, puding bude za hoďku.”

Bizarní byl i prezidentův pokus nasazovat na americkou CIA kvůli druhé válce v Iráku, kterou označil za zbytečnou. Nelze se divit, že Zeman považuje boj s psychopatickými diktátory za zbytečný, když se s nimi tahá v Moskvě i Pekingu. Nebo je možné, že fuckup tajných služeb začátkem tisíciletí zmínil hlavně proto, aby si pak mohl plivnout do pořád-ještě-ne-generála Koudelky, který si jako zástupce zpravodajské služby (představte si to!) dovolil spolupracovat se zpravodajci našeho spojence v NATO. Crazy!

Neuvěřitelná dobrodružství malého kolaboranta...

Abychom mu nekřivdili, Zeman podotkl, že nemá rád špiony obecně a že by byl mnohem radši, kdyby agenty na ruské ambasádě vystřídali „experti na ekonomiku a kulturu”. Protože takoví lidé špioni být pochopitelně nemohou. Špiona totiž podle prezidenta asi poznáte tak, že se vám představí jako špion. Z téhle deziluze ale nemůže Miloše Zemana nikdo vinit, protože alespoň podle rozhovoru to vypadá, že jeho jedinou špionskou referencí je James Bond, který se zásadně představuje svým občanským jménem.

Tedy pro úplnost, James Bond málokdy říká, že pracuje pro MI6, to je rozšířený omyl. Oficiálně Bond dělá pro společnost Universal Export, ale po prezidentovi těžko můžete chtít, aby vnímal děj filmu, když sotva vnímá, co se děje kolem něj. 

Tedy buď nevnímá, co se děje kolem něj, nebo je to další důkaz toho, že náš přední ústavní činitel kolaboruje s teď v podstatě doslova nepřátelskou mocností. Ale to by nám asi zlomilo srdíčko, takže se radši přikloníme k teorii, že je to pomatený děda, který získává informace o špionáži z knihy Jak pejsek a kočička vařili novičok.