Exministr Tomáš Petříček

Exministr Tomáš Petříček Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia.cz

A po Petříčkovi Koudelka: Likvidace ministra silnou pročínskou a proruskou lobby

Odstranění šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) posílilo v Česku pročínskou a proruskou klaku, reprezentovanou Milošem Zemanem, vedením ČSSD a komunisty, které dělá stafáž premiér Babiš. Teď jí ještě stojí v cestě ředitel BIS Michal Koudelka. Ten je na řadě.

Česká zahraniční politika je už od vzniku samostatné republiky nejednotná a někdy pro cizinu nečitelná. Prosazování národních zájmů to neprospívá a postavení země ve světě to oslabuje. Další šarádou v tomto směru je odvolání ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka, jenž doplatil na vnitrostranické hry předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který za přispění premiéra Andreje Babiše poskakuje, jak Pražský hrad píská.

Hrad + Čína + Rusko

Petříček byl člověk nakloněný kompromisům, což v diplomacii ani jinak nejde. Současně to na domácí politické scéně svolává na podobného člověka hromy a blesky. Podle opozice byl v některých věcech málo důrazný, současně ale nevyhovoval ani silné pročínské a proruské lobby, která v Česku rozehrává hry moderních hybridních válek. Tomáš Petříček se tak v jednu chvíli stal zbytným pro všechny.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!