Hana Lipovská v sobotu 10. dubna v rozhovoru pro Reflex.cz uvedla, že při prověřování podnikání generálního ředitele ČT Petra Dvořáka zjistila informace o možném ohrožení bezpečnosti státu. S tím zřejmě také souvisela její policejní ochrana. „Je pravda, že střetem zájmu ředitele Dvořáka už jsme se na Radě zabývali opakovaně a nikdy s tím žádná podobná opatření nesouvisela,“ uvedla.

Hana Lipovská v sobotu 10. dubna v rozhovoru pro Reflex.cz uvedla, že při prověřování podnikání generálního ředitele ČT Petra Dvořáka zjistila informace o možném ohrožení bezpečnosti státu. S tím zřejmě také souvisela její policejní ochrana. „Je pravda, že střetem zájmu ředitele Dvořáka už jsme se na Radě zabývali opakovaně a nikdy s tím žádná podobná opatření nesouvisela,“ uvedla. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Bitva o Kavčí hory: Vždyť Hana Lipovská jedná podle zákona

V jednu chvíli to minulý týden vypadalo na událost číslo jedna: členka Rady České televize Hana Lipovská dorazila na jednání Rady s policejní ochrankou, aby mohla přednést obvinění proti jejímu řediteli Petru Dvořákovi.

Pozorujeme tak něco podobného, co známe z Ameriky. Média rozjela svou dehonestační kampaň vůči Haně Lipovské v rámci tzv. cancel culture. Jenže mnozí přestřelili. Z výroků mnoha komentátorů bylo na první pohled jasné, že jim nejde ani o objektivitu, ani o slušnou diskusi, potřebovali si jen plivnout. A část veřejnosti chápe, že tady je něco špatně.

Ráj to na pohled. Daňový

Média se ve svých komentářích ke kauze zaměřila hlavně na to, že ředitel České televize Dvořák je údajně ve střetu zájmů kvůli tomu, že společnost, jíž je spoluvlastník, získávala od ČT zakázky. Vzhledem k tomu, že rozpočet televize ovšem činí mnoho miliard a tady šlo „jen“ o stovky tisíc, považuji to za marginální. I když je mi jasné, že kdyby se něco podobného dělo na Hradě, bylo by to u mnoha médií tématem číslo jedna.

Jako daleko větší problém hodnotím fakt, že měl ředitel údajně společnost v daňovém ráji. Proč mají lidé společnost v daňovém ráji? Buď se vyhýbají placení daní, nebo chtějí skrýt, kdo firmu vlastní. Co z toho je horší pro šéfa veřejnoprávní televize? Neměl by být on příkladem ctihodného občana rýsujícího mantinely veřejnoprávního prostoru? Mít společnost v daňovém ráji není zakázané. Jenomže ředitel veřejnoprávní televize je něco jako politik a pro toho bych očekával vyšší standardy. Navíc pokud něco skrýval, tak proč? Nemělo by se to prověřit?

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!