Na první postní neděli pokládají v mém kostele lidé na kříž své prosby a přání, za které se pak modlíme. (na snímku Dariusz Sputo)

Na první postní neděli pokládají v mém kostele lidé na kříž své prosby a přání, za které se pak modlíme. (na snímku Dariusz Sputo) Zdroj: Petr Videnka

Alelu-ja: Zamyšlení kněze nad velikonočními svátky v éře covidu

Před dvaceti lety jsem se na rušné ulici v polské Varšavě zastavil před jedním výkladem. Jednalo se o výkladní skříň obchodu, který se zabývá prodejem výtvarného umění a starožitností. Ve vitríně byla kopie obrazu vlámského barokního malíře Petera Paula Rubense známá jako Ukřižování.

Do tohoto obchodu vešel cizinec zjevně odněkud z Asie. Cizinec se se zájmem zadíval právě na tento obraz. Náhle se muž prodavače zeptal lámanou polštinou: „Co představuje tento obraz?“ Prodavač byl otázkou zjevně překvapen. Začal tedy zjednodušeně vysvětlovat, co představují osoby zachycené na obraze: Ježíše, jeho matku Marii, římské vojáky a situaci, kdy dochází k Ježíšově smrti.

Cizinec poděkoval za vysvětlení, rozloučil se a z obchodu odešel. K mému velkému překvapení se náhle prodavač rozběhl z obchodu ven za cizincem. Jakmile se po chvíli vrátil, zeptal jsem se, co se stalo. Prodavač mi řekl, že sotva cizinec odešel, uvědomil si, že mu zapomněl říci jednu podstatnou věc. Zapomněl mu říci, že muž, který byl na obraze zachycen jako ukřižovaný a zabitý, vstal z mrtvých. ALELU-JA.

Smysl víry

Tohle je totiž pravý smysl naší víry. Svatý Pavel v listu Korintským napsal: A jestliže nebyl vzkříšen Kristus, pak je naše kázání k ničemu; celá vaše víra je k ničemu! (Kor 15.12-14) Ježíš se po svém zmrtvýchvstání ukazoval po čtyřicet dní svým učedníkům právě proto, aby se na vlastní oči přesvědčili, že skutečně vstal z mrtvých a žije. A přesto je pro nás občas obtížné tomu všemu uvěřit. Spíše se stává, že tato skutečnost bývá zpochybňována.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!