Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Po Babišovi bude líp. Nebo líp už bylo

Babišova vláda podává katastrofální výkon. Hodně si to vypijeme, nejen ti, co ho volili, ale i my. Babiš kritiku chápe jako lumpárnu nepřátel. Asi už i on vidí, jak vládne. Kdyby vládl lépe, možná by mu víc lidí odpustilo, že je trestně stíhaný, že byl estébákem, že saje jejich peníze a že udělal brajgl i v problematice pandemie. Mít v čele estébáka, trestně stíhaného, a ještě mizerně vládnoucího, to už je moc. Ale možná, že Babiš nemůže za všechno, i když se to tak jeví.

Nedávno jsem zapomněl na střeše auta při parkování sáček s cibulí. Vzpomněl jsem si za rohem, jdu zpět, sáček zmizel. Během té minuty šel asi kolem úředník, uviděl nehlídanou cibuli, strčil ji do aktovky s lejstry a šel dál. Ještě si řekl: Blbec, cibuli má a nehlídá ji. Tím si definoval právo ukradnout ji.

A těmhle lidem musí Babiš vládnout. Ať vládne, jak chce, ať vymýšlí, navrhuje, organizuje, nic si nepomůže, lidi se jen šklebí a odnesou, co není hlídané. Někdy to ukradnou i s hlídačem. Cibuli v aktovce, nadávají na vládu a Babiše, že nahoře se krade. Napadla mě zlá myšlenka, že lidi si každou vládu zkazí špatným příkladem. Která vláda by vydržela nekrást, když to vidí dole? Možná ryba nesmrdí od hlavy, nýbrž od lidí. A vládněte takovým lidem. Vydržte nekrást. Když to vydržíte, lidi řeknou: Ani nekrade, chudák. Nebo už má nakradeno.

Hodně úředníků

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!