Autor článku (vlevo) s Tomášem Petráčkem

Autor článku (vlevo) s Tomášem Petráčkem Zdroj: Youtube

Google zostřuje cenzuru aneb Jak uřvaní udavači zničili youtubera Tomáše Petráčka

YouTube, vlastněný firmou Google, má 70- až 90procentní tržní podíl přehrávání videa v USA podle toho, jak specifikujete sledovaný trh. Podobně je na tom i v Indii, Japonsku, Rusku či Brazílii. Nyní začíná svou dominantní pozici evidentně zneužívat.

Svou dominanci získal YouTube tím, že nabídl nejlepší služby desetitisícům malých hvězdiček, jež přitáhly další milióny uživatelů. Tak vznikla sociální síť.

Zmáčknout tlačítko

Jednou takovou hvězdičkou je třicetiletý Středočech Tomáš Petráček, jenž dělá deset let videoherní YouTube videa na svém kanále Tartarus Cast s více než sedmdesáti tisíci odběrateli. Za těch deset let natočil přes pět tisíc videí, která mají celkovou délku v řádech tisíců hodin. Tomáš se tím už dávno živí. Hraje hry a svým ostrým humorem komentuje aktuální politiku. Je to regulérní podnikání a odporná dřina.

Tomáše ale už nenajdete. Byl bezpodmínečně smazán. Nedostane výplatu. Tři z tisíců nahlášení jeho roky starých videí byla pro údajně nenávistný obsah smazána. Odvolal se a zrovna měl asi službu admin, co se dobře vyspal. Video mu bylo vráceno a mohl podnikat dál. To naštvalo autora udání, a tak zmáčkl tlačítko znovu. Štěstí Tomášovi došlo. Zrovna měl službu jiný admin a třeba ani neuměl česky. To si můžeme domýšlet. Zmáčkl tlačítko a Tomášovi nepřijde výplata. Už nikdy.

Chceme pravidla!

YouTube musí růst. Uživatelsky už nemá kam, ale ziskově ano. A tak tlačí na pilu. Cokoliv, co by se nemuselo líbit korporátním inzerentům, musí pryč. Tomáš sledoval, jak je mu každý rok utahována smyčka kolem krku. Pravidelně před něj byl předkládán papír s novými pravidly k podepsání. Podepiš, nebo se nedostaneš ke svému kanálu. A pokaždé, stejně jako všichni ostatní lidé, kteří na této „svobodné“ platformě postavili své živobytí, musel podepsat, jinak by přišel o výplatu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!