Známka krize: zavřené hospody v Česku

Známka krize: zavřené hospody v Česku Zdroj: ČTK / Kateřina Šulová

Zažíváme ekonomickou katastrofu. Jen nevíme, jak velkou

Teď vás bude následující věta úmyslně nudit. Český hrubý domácí produkt spadl kvůli koronaviru o 5,6 %, nezaměstnanost se zvýšila téměř o polovinu na 4,3 % a inflace v roce 2020 byla vysoko na 3,2 %. Co to ale znamená? A znamená to vůbec něco?

Tahle podezřele přesná čísla jsou nesmírně důležitá, ale jsou tím nejzkreslenějším, co jsme kdy měli. Zažíváme naprostou katastrofu a neumíme ji ani změřit.

Minus skoro šest procent je nejhorší výsledek české ekonomiky od jejího vzniku v roce 1993. Skoro čtyři procenta nezaměstnaných ale dělá z tuzemska nejlepší ekonomiku v EU. Tříprocentní inflace vypadá snesitelně, ale všichni na vlastní kůži cítíme, jak se zdražilo v restauracích a že nám utíkají ceny nemovitostí, které si už nikdy nebudeme moci dovolit. Co je to za čísla? Kde se berou, když vůbec neodpovídají realitě?

Zastírající opatření

Prvně, ta čísla realitě odpovídají. Není to žádná konspirace. Česká ekonomika skutečně zažila nejhorší rok ve své novodobé historii a nezaměstnaných tu máme relativně málo. Covid nás ale donutil k opatřením, která zastírají, jak velká katastrofa se kolem nás odehrává.

Nejviditelnějším příkladem je program Antivirus. Vláda se chlubí, že podpořila 900 tisíc lidí. Z vyjádření samotné ministryně práce a sociálních věcí by všichni tito lidé přišli o práci. Jistě, někteří na peníze dosáhnou, i když by neměli, případně by si rychle našli práci někde jinde. Pojďme ale věřit ministryni. Pokud by všichni tyto lidé byli skutečně bez Antiviru nezaměstnaní, potom bychom měli nezaměstnanost téměř 17 %, což by nebyl jen nejhorší výsledek od roku 1993, ale tragédie srovnatelná s Velkou hospodářskou krizí. Všech 900 tisíc není podporováno v jeden čas, takže to číslo bude menší, zároveň ale každé zachráněné místo chrání i další zaměstnání v navazujících oborech. Ať je výsledné číslo ve skutečnosti jakékoliv, určitě je mnohem vyšší než vykazovaných 4,3 %. Zcela jistě je to katastrofa, jen nevíme, jak přesně je velká.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!