Premiér Babiš diskutuje při závěrečném projednávání státního rozpočtu na rok 2021 ve Sněmovně s ministryní financí (16. 12. 2021)

Premiér Babiš diskutuje při závěrečném projednávání státního rozpočtu na rok 2021 ve Sněmovně s ministryní financí (16. 12. 2021) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně při hlasování o rozpočtu. (18. 12. 2020)
Šéf ČSSD Jan Hamáček při schvalování rozpočtu na příští rok. (18.12. 2020)
Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek při schvalování státního rozpočtu. (18. 12. 2020)
Šéf lidovců Marian Jurečka při schvalování státního rozpočtu. (18. 12. 2020)
Šéf komunistů Vojtěch Filip při schvalování státního rozpočtu. (18. 12. 2020)
13
Fotogalerie

Rozpočet vykoupený vlastní důstojností. Komunisté pokořili vládu v den výročí úmrtí Václava Havla

Česká republika má schválený státní rozpočet na příští rok. Pro jeho přijetí nakonec s ANO a ČSSD hlasovali i komunisté. Vládní strany jim však za to musely potupně zaplatit tím, že škrtly v resortu ministerstva obrany výdaje za deset miliard korun a odsouhlasily jejich převod do rozpočtové rezervy.

Andrej Babiš i Jan Hamáček opět pohodili svoji důstojnost (pokolikáté už?) jako špinavý hadr a svým partnerům v Evropské unii ukázali, jak moc je jejich vláda životně závislá na hlasech komunistů. Ti dali vládě pocítit svoji sílu právě v den, kdy si Česká republika připomíná 9. výročí úmrtí Václava Havla. Jak symbolické…

Schválený rozpočet počítá se schodkem 320 miliard korun. Toto číslo však není v tuto chvíli nijak podstatné. Mnohem důležitější je fakt, že obrysy rozpočtu jsou postaveny zcela na vodě a vůbec nebudou odpovídat realitě. Jednak ve schodku vůbec není zahrnut výpadek příjmů způsobený zrušením superhrubé mzdy, ale i dopady nastupující nové vlny koronaviru, která si vyžádá nové rozpočtové subvence postiženým odvětvím. Podtrženo sečteno, nový rozpočet ještě nevstoupil v platnost a už nyní je jasné, že je to bezcenný cár papíru.

Alternativou k neschválení zákona by bylo rozpočtové provizorium. To je sice nepříjemná komplikace, ale dala by se po určitou dobu zvládnout. Přepracovaný a nově přijatý rozpočet by byl mnohem více podobný realitě. Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová se však jeho možnou přípravou ani nechtěli obtěžovat a tak situaci vyhrotili do krajnosti „buď a nebo“. Místo toho se trumfovali v očerňování těch, kteří pro takový paskvil nechtěli hlasovat.

Schválený rozpočet je i další ránou pěstí do obličeje ČSSD. Ještě před pár dny tato strana prohlašovala, že je pro ni sebrání peněz z resortu obrany nepřekročitelná mez. A opět když došlo na lámání chleba, oranžoví sklopili hlavu. Potvrdili tak roli fackovacího panáka či rohožky. Svými zásadovými proklamacemi, které pak co nevidět vždy opustí, už jsou všem pro smích. U strany, která se bude příští rok na podzim třást, aby vůbec zůstala ve sněmovně, by člověk čekal chování zcela opačné.

Komunisté si užívají svého dalšího vítězství. A nic na něm nemění skutečnost, že vláda během příštího roku může prakticky kdykoliv oněch deset miliard z rozpočtové rezervy přesunout zpět do výdajů ministerstva obrany. Je to především symbolické gesto demonstrace jejich moci. Ukázali, že jsou pro Babiše nepostradatelní. A to je pro českého premiéra i Českou republiku ta nejhorší možná vizitka.