2016 - Miloš Zeman předal vyznamenání Danielu Hůlkovi

2016 - Miloš Zeman předal vyznamenání Danielu Hůlkovi Zdroj: Marek Pátek, Facebook.com, TV Prima, archiv

Karel Steigerwald: Prezident živému umění už nepomůže. Zklamalo ho

Sympatická paní Pekarová navrhla omezit finance, kterými disponuje kancelář prezidenta o 18 milionů a dát je umělcům na živé umění. Ušetřit navrhuje výdaje na plánované cesty prezidenta, který nikam stejně nejezdí. A když už jede, je z toho jen ostuda.

Ušetřené peníze by prezident věnoval umělcům na pomoc české kultuře. Je to nesmírně vtipný návrh. Prezident by osmnáct milionů raději snědl, než by je dal těm příživníkům, kteří to zdaleka nedotáhli tak daleko jako on. Ale prezident je kreativní. Mohl by paní Pekarovou zaskočit tím, že by ty peníze dal umělcům Jandákovi a Frantovi Ringovi Čechovi napůl. Ti by je využili.

A nehrozilo by, že by mu obdarovaní umělci peníze vraceli, aniž by si uvědomili, že tím poškozují republiku. Zeman by za ty peníze zas mohl někam do Číny či na Krym vyjet a způsobit novou ostudu, jak předvídá paní Pekarová.

Ale realita bude jiná. Zeman paní Pekarové vynadá, upozorní na její nízkou inteligenci i vzdělání a že to nikam nedotáhla. On to dotáhl daleko, ale stejně nikomu nic nedá, protože i ten Jandák a Čech by se mohli jako Hůlka pokazit, nebo dokonce obrátit jako Peroutka, když uviděl Hitlera. Umělcům nic nedá tuplem. Ani medaili, ani prachy, protože jsou záludní a nevděční. Snadno se projeví jako zmrzlej pejsek, kterého vezmeš do tepla ke kamnům a on, sotva rozmrzne, tak tě pokouše, jako například ten Hůlka s židlí. Nejdřív bral, pak rafnul.