V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu.

V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Petr Pešek: Vláda by neměla rozhodovat podle toho, co jí kdo píše. Důchodci jsou jen výmluva

Koronavirové restrikce sice pomalu odeznívají – i když, nepředbíhejme, vládní mentalita ale zůstává. Iluze z euforické polistopadové éry, že by se stát neměl nezdravě míchat do lidského dění a jen nastavovat mantinely, už definitivně vyvanula. Existuje poptávka po státu pečovatelském, v dobrém i zlém. A současná vládní garnitura to dobře ví.

„Píše nám velké množství starších lidí…“ vysvětloval ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček v nedělní debatě na ČT, proč máme být při rozvolňování restrikcí zdrženliví. Protože seniorní část obyvatelstva není jen klíčový elektorát současné vlády, ale především v koronavirové krizi ta nejohroženější skupina.

Což je samozřejmě pravda. Jen kdyby to podání nezavánělo až tak moc alibismem. Viz detailnější vysvětlení, které ministr Havlíček nabídl v Otázkách Václava Moravce: „Starší lidé mají do určité míry obavu z toho, že když ten nouzový stav nebude… Oni moc dobře vědí, že nouzový stav je určitá záklopka pro to, aby se to úplně neprotrhlo. Aby se všichni nepotkávali…“

Vláda by samozřejmě neměla rozhodovat podle toho, co jí kdo píše. Jak to v debatě připomněl i další z diskutujících, jihočeský hejtman za ODS (a shodou okolností též bývalý ministr průmyslu a obchodu) Martin Kuba: „Já bych tedy chtěl vidět ty seniory, kteří vám píšou kvůli tomu, jestli bude nebo nebude nouzový stav.“ Neboli, kdo neuvidí, neuvěří.

A stejně tak nechce být vláda podle ministra Havlíčka ani ve vleku tabulek s restriktivními opatřeními, jakkoliv pracně vypracovanými. „PES doporučuje, vláda schválila,“ ujistil v debatě na ČT, že řízení země nebylo přepnuto do módu epidemiologického autopilota.

Navíc, doba je stále krizová, takže vládě ani dál nestačí běžné nástroje k vládnutí. Restrikce se sice rozvolňují, vypadá to ale, jako by to bez nouzového stavu nešlo. Snad ne na věčné časy, tak alespoň do konce roku: „Pokud nebude nouzový stav, tak nemáme nástroje pro to, abychom ta pravidla udrželi.“     

Kromě nouzového stavu je tu ale ještě další vládní jistota – čitelnost a neměnnost rozhodnutí. Takže pokud si třeba někdo v srpnu myslel, že kabinet zmatečně přikazuje a vzápětí zase ruší nošení roušek a další restrikce, byl samozřejmě na omylu. Respektive, viníkem byl někdo jiný. „Po zkušenosti s tím, jak mě média a opozice dezinterpretovaly v srpnu, se k tomu moc nechci vyjadřovat,“ odmítal premiér Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo předjímat, jak to bude další den s rozvolňováním.

Nyní už je ale jasno. A jistota je zpátky. I co se koronavirové pomoci podnikatelům týká: „Udělali jsme definitivní rozhodnutí,“ deklaroval ministr Havlíček v nedělní debatě na ČT. Jak že se jmenovala ta epizoda seriálu „Jistě, pane ministře?“ Nebylo to náhodou „Konečné rozhodnutí?“