Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Blesk

Miroslav Toman a Miloš Zeman v Masarykově pracovně v Lánech (14.10.2020)
Petr Mlsna na schůzce s Milošem Zemanem v Lánech (15.10.2020)
Prezident Miloš Zeman a moderátorka Blesku Vera Renovica v pořadu S prezidentem Lánech. (5.4.2020)
Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. (11.10.2020)
Miloš Zeman u voleb do Senátu. Do druhého kola volit nejde
10
Fotogalerie

Zeman konečně všem sprostě nenadával a nespílal. Jenže už je pozdě bycha honiti

Tak nám prezident Miloš Zeman opět v televizi promluvil k národu. Zřejmě usoudil, že doba sužována koronavirem, si to žádá. Neřekl nic zvláštního a byl daleko mírnější než kdykoli v posledních letech. Sice kritizoval odpírače roušek nebo lidi, kteří vážnost pandemie zpochybňují, ale tentokráte se to obešlo bez bonmotů, napadání a sprostých slov. 

První otázkou je, zda je ještě vůbec někdo zvědavý na tak častá televizní vystoupení podobného typu. Premiér Andrej Babiš to už udělal v době koronavirové několikrát. Přesto mu už nikdo nevěří ani nos mezi očima, navíc když ho má schovaný za respirátorem. Ministr zdravotnictví plukovník Roman Prymula zase tento týden přišel s nesmírně dlouhým projevem, několikrát se dokonce omluvil za chyby a slíbil všechno to, co už bylo slibováno na jaře a v létě. Že bude líp. Ale není líp. Alespoň se snažil burcovat a povzbuzovat. Odpustit si ale mohl vizuální podobu, která oscilovala mezi Donaldem Trumpem a někdejším chilským pučistou, generálem Augustem Pinochetem.

Zeman byl v pátek večer daleko civilnější a po letech projevil alespoň elementární slušnost. Proč ovšem až teď, když už mu většina národa nevěří a odmítá jeho sprostoty a urážky? Pak těžko přijmout i hřejivá slova, protože člověk je vůči nim z minulosti psychologicky zablokovaný.

Čeští politici by si ale měli vzít v tomto směru příklad ze zahraničí. Že méně je někdy daleko více. S podobnými projevy by měli hodně šetřit, jinak vystoupení ztrácejí na významu. Jsou přijímána jen jako další v řadě. Přestože je situace s nakažlivou nemocí vážná. Příkladem by mohla být od samotného začátku pandemie německá kancléřka Angela Merkelová. Ta vystupuje střídmě, daleko méně a věc přenechala odborníkům a německému ministrovi zdravotnictví. Německo sice není žádným jasným vítězem nad koronavirem, ale jeho politici většinou alespoň zachovali klid a rozvahu. Vypadají jinak než splašené vládní stádo v České republice, které se často tváří, že ho honí legendární americký lovec Buffalo Bill.

Poslední televizní vystoupení prezidenta Miloše Zemana bylo konečně v normě. Čekali jsme na to dlouho. Teď by si proto měl naordinovat klid. Jenže toho se nedočkáme. Brzy bude projev k výročí 28. října, pak něco u vánočního stromečku. A mezitím možná ještě další kousky. Příležitostí bude mít Zeman k urážení a dehonestaci ještě dost. Že udělal jednu výjimku, na věci nic nemění.