Joe Biden přijal nominaci Demokratické strany do souboje o Bílý dům. Kamala Harrisová jako adeptka na viceprezidentku mu byla po boku

Joe Biden přijal nominaci Demokratické strany do souboje o Bílý dům. Kamala Harrisová jako adeptka na viceprezidentku mu byla po boku Zdroj: ČTK / AP / Andrew Harnik

Joe Biden je oficiálním demokratickým kandidátem do listopadových prezidentských voleb. Chce porazit Donalda Trumpa.
Demokratický uchazeč o úřad amerického prezidenta Joe Biden si jako svou viceprezidentku vybral senátorku za stát Kalifornie Kamalu Harrisovou.
3
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Žárovku vynalezl černoch. Kdo vynalezne Afroněmce?

Podle prezidentského kandidáta Bidena vynalezl žárovku černoch Ledwis Howard Letimer z Edisonova týmu. Nevím, proč to nebyl Afroameričan, ale ti asi v 19. století ještě nebyli vynalezeni. Zpráva mi připomíná má dětská léta, kdy jsem za zvídavost dostal ve škole knihu Vyprávění o ruských a sovětských vědcích a vynálezcích. V knize se vypravovalo, že všechno vynalezli ruští a sovětští vědci.

Bylo mi deset let, o světě už jsem dost věděl, takže jsem knihu, byla tlustá jako sovětské prase, používal k obveselování spolužáků. Mohu dodnes citovat: automobil, v celém světě známý pod názvem ruský motor vynalezl…atd. Nebo: raketu vynalezl carův vězeň v pevnosti. Aby vynález nepadl carským mučitelům do rukou, než v kobce zahynul, jej zničil. Tuto informaci jsem využíval k trýznění pedagogů. Neuměli mi vysvětlit, odkud o vynálezu víme, když ho v kobce zničil. Celá ta propagační kniha, plná obludných nesmyslů, napsaná chvastounsky, poučila včas zvídavého chlapce, co to ten Sovětský svaz vlastně je.

Obávám se, že kandidát Biden se vydal stejnou cestou. Asi neví, co víme my, že ty soudobé štvavé kampaně v USA připomínají padesátá léta v SSSR a přifařených satelitech. Mají společnou víru ve své pravdy, ale skutečnosti si nevšímají. Končí to pak komičností, byť krutou. Že se to usadilo i v USA, je hrozné. Když černoch vynalezl žárovku, mohl bych se v USA bez obav zeptat, kdo vynalezl afroameričany a jak se má říkat černochům, kteří žijí v Německu?  Afroněmci?