Jablka jsou sice hlavním tuzemským druhem ovoce, ale jejich sklizeň zdaleka nepokryje naši roční spotřebu.

Jablka jsou sice hlavním tuzemským druhem ovoce, ale jejich sklizeň zdaleka nepokryje naši roční spotřebu. Zdroj: ČTK / Vít Šimánek

Hra o jablka: České ovoce je dvakrát dražší než banány. Bude to tak už vždycky?

Konzumenti jablek zažívají krušné časy. Jejich ceny se doslova utrhly ze řetězu, a v obchodech jsou dokonce vyšší než u většiny exotických plodů dovážených z jižních oblastí. Je to už nastálo?

Kilogram nejlevnějších jablek je k mání minimálně za 40 až 45 korun, u prémiových značek se ceny pohybují mezi 55 až 80 korunami za kilogram. O regál vedle přitom obchodníci nabízejí kilogram banánů za 25 či 30 korun, mandarínek za 35 nebo broskví za 50 korun.

Jablka jsou sice hlavním tuzemským druhem ovoce, ale jejich sklizeň zdaleka nepokryje naši roční spotřebu, a proto se jich každoročně musí dovážet do Česka několik desítek tisíc tun. Nemalá část tuzemské úrody pak míří na zpracování do konzerváren či moštáren, protože plody jsou poničené nebo jen nejsou tak „hezké“, aby se mohly prodávat v obchodech. Místo toho se z nich vyrábějí mošty, přesnídávky, nebo se dokonce přidávají i do kečupů! Zcela logicky pak chybějí na pultech.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!