Americké jednotky v Polsku

Americké jednotky v Polsku Zdroj: reuters

Americké jednotky v Polsku
Americké jednotky v Polsku
Americké jednotky v Polsku
Americké jednotky v Polsku
Do Polska dorazili vojáci NATO, vítala je premiérka i ministr obrany
7
Fotogalerie

Poláci usilují o vybudování americké základny a je to dobře. Proč bychom ji měli chtít taky?

Pod vedením současných levicových i pravicových klasických stran se Evropská unie proměňuje postupně z unie nezávislých států do podoby jednoho velkého superstátu. S odchodem Velké Británie z Evropské unie se síla a vliv zastánců jednoho evropského superstátu ještě zmnohonásobí. Ve své podstatě v současné Evropské unii jsou již pouze dvě vlády, které dlouhodobě vystupují výrazně proti vzniku evropského superstátu se sídlem v Bruselu – Maďarsko a Polsko.

Jsem přesvědčen, že v případě Polska je jeho stále otevřenější snaha o vybudování americké základny na jeho území součástí dlouhodobě strategie polské konzervativní vlády o vytvoření mezinárodních pojistek, které by garantovaly suverenitu Polska i v případě, že by se Evropská unie proměnila definitivně v jeden velký stát a Polsko by pak chtělo z takovéhoto superstátu vystoupit, což by mohlo vést k pokusům vlády Evropské unie zabránit takovému vystoupení násilím.

Když sleduji dlouhodobé chování úředníků a politiků vládnoucích z Bruselu, vysloveně vidím a cítím ducha sovětského impéria. Vyhrožování, zastrašování či nátlak skrze různá omezování, navrácení části odvedených peněz zpět do Polské republiky, například v současné době s aférou LGBT free polských měst ukazují, že jakmile bude mít vedení Evropské unie k dispozici nejen justiční a finanční možnosti, ale například i evropskou policii či evropskou armádu, může tyto silové složky použít proti neposlušnému státu.

Jsem přesvědčen, že současná polská vláda si toto riziko uvědomuje, a sází proto na fakt, že čím lépe bude mít vyzbrojenou vlastní armádu a bude mít na svém území základny USA, tím větší šanci se ubránit případné vojenské snaze vedení Evropské unie ovládnout svou vlast Poláci budou mít. Samozřejmě, že takto otevřeně to nemohou stratégové polské konzervativní vlády říci, a tak to musí schovávat za obavy z Ruska, které ovšem Poláci historicky taky mají. Zvýrazňování ruské hrozby tak vlastně pomáhá budovat armádu nejen pro případ války s Ruskem.

Chování současné konzervativní polské vlády mi tak trochu připomíná humornou scénku ze slavného britského seriálu „Jistě, pane premiére“, kde padl dotaz, proč má Velká Británie jaderné zbraně:

Proti Rusku?

Ne, proti Francii.

Ale vždyť jsme spojenci!

Ale předchozích tisíc let jsme nebyli…

A přesně takto se nejspíše dívají někteří polští vládní představitelé na sousední Německo, které stále výrazněji ovládá a řídí celou Evropskou unii.

Když tedy pohlížím na snahu polské vlády zajistit na svém území co největší možnou americkou přítomnost, tak se již trochu jinak dívám na nápad politika ODS Alexandra Vondry s vybudováním americké základny na severní Moravě. Po naší neblahé zkušenosti se sovětskou okupací v roce 1968 by vlastně taková americká základna byla i pro nás jistou pojistkou před případným vojenským zásahem armády Evropské unie, pokud bychom se s politbyrem Evropské unie dostali do sporu.

Vlastně se divím, proč takhle logicky jako Poláci či Alexandr Vondra neuvažují všichni ti odpůrci americké přítomnosti v ČR. Vždyť existence NATO a americká přítomnost v Evropě je vlastně možná i jedním z důvodů, proč se ještě nepodařilo budovatelům evropského superstátu prosadit vznik armády Evropské unie, která by teď fičela přes naše území na neposlušnou Varšavu či Budapešť. A Češi by v rámci takové armády okupovali Polsko a Maďarsko, aby tam prosadili ty správné evropské (socialistické) hodnoty, ale již ne pod vedením politbyra z Moskvy, ale pod vedením politbyra z Bruselu.

Vlastně Bohu díky za existenci USA a NATO, protože jen díky nim jsme ještě jakžtakž svobodnou zemí v rámci Evropské (socialistické) unie.