V Británii chtějí odstranit sochu zakladatele skautingu, generála Baden-Powella

V Británii chtějí odstranit sochu zakladatele skautingu, generála Baden-Powella Zdroj: Profimedia.cz

Kritici generála Baden-Powella říkají, že byl imperialista
Díky lidem, jako byl zakladatel skautingu, mohly stovky miliónů lidí z celého světa zažít krásné dětství
Nejde o pomníky historických osobností. Ve skutečnosti jde o radikální přeměnu demokratického systému fungování společnosti a útok na kulturní identitu západních zemí.
3
Fotogalerie

Strhávání pomníků: Proč chtějí v Británii odstranit sochu generála Baden-Powella, zakladatele skautingu

V šílené době se dějí šílené věci. Na pobřeží jihoanglického města Poole stojí od roku 2008 bronzová socha britského generála lorda Roberta Baden-Powella, zakladatele skautingu. Dívá se přes moře na nedaleký ostrov Brownsea, kde v roce 1907 proběhl pod Baden-Powellovým vedením první skautský tábor, který bez přehánění změnil lidské dějiny. Před pár dny byla socha obedněna a diskutuje se o jejím odstranění. Proč?

Baden-Powell je v rámci protestů Black Lives Matter, jež se jako mor šíří západním světem, obviňován z rasismu, homofobie a podpory Adolfa Hitlera. Je jedno, že třeba příchylnost k nacismu je jednoznačně vyvrácena – koneckonců byl na nacistickém seznamu osob určených k likvidaci po dobytí Británie.

Je jedno, že pro bourání raso­vých a etnických předsudků u mladých lidí udělal málokdo na světě víc než Robert Baden-Powell. Vždyť už do své první knihy o skautingu z roku 1908 formuloval jako jeden z deseti bodů skautského zákona požadavek: „Skaut je přítelem všech a bratrem každého skauta, bez ohledu na jeho národnost, třídu nebo víru.“

Snad nikdy nezapomenu na světové skautské jamboree v Nizozemsku před čtvrt stoletím, kde jsem nevěřícně sledoval promíšenou skupinu židovských a palestinských skautů při společné činnosti. A je jedno, že se skauting pod Baden-Powellovým vedením brzy rozšířil vlastně po všech obydlených kontinentech.

Zkrátka – to vše je zapomenuto. Jelikož neměl Baden-Powell dostatek senzitivity pro rasovou otázku při své vojenské kariéře v Indii, Afghá­nistánu či jižní Africe, jelikož neměl dost pochopení pro nejrůznější sexuální menšiny, nehodí se do dnešní doby. Radnice v Poolu nemá dostatek odvahy se za sochu a vlastně britskou historii postavit – a tak v uplynulém týdnu vážně řešila její budoucnost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!