Česká republika jako zábavná hračka aneb Přeje si Andrej Babiš předčasné parlamentní volby?

Premiér Andrej Babiš prý velice vážně uvažuje o tom, jak dosáhnout vyvolání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Současné volební preference totiž přisuzují jeho hnutí ANO výrazné vítězství, kterým nezatřásly ani chyby vlády při řešení koronavirové krize či skandály některých čelních představitelů. Jenže to se může brzy zvrtnout, protože ekonomiku hlavní nárazy v podobě krachů podniků a masivního propouštění teprve čekají. Babiš tento záměr popřel. Lze tomuto jeho odmítnutí skutečně věřit?

Se zprávou o tom, že podobný scénář skutečně existuje, přišel web Neovlivní.cz, který se odkazuje na zdroje z nejbližšího Babišova okolí. Vzhledem k tomu, že poměrně detailně popisuje pohnutky a okolnosti, které by k tomuto rozhodnutí mohly vést, je logické, že premiér tuto informaci v následné reakci pro web iDnes.cz odmítl. Nemůže přece takto veřejně přiznat své nejinternější úmysly, i kdyby to byla čistá pravda.

V jedné nedávno vysílané komedii pronáší inspektor Ledvina alias Rudolf Hrušínský výstižnou větu „tady v Čechách se hned všechno vykecá“. Svatá pravda. Žádné tajemství se neudrží a platí to i pro tento Babišův plán. O tom, že to mělo být hodně tajné, svědčí i skutečnost, že o plánu vědělo jen pár nejbližších lidí okolo premiéra. To jen dokládá fakt, že řada poslanců ANO ve skutečnosti ani neví, která v české politice bije, a jejich stranický šéf k nim chová pramalou důvěru. Respektive je využívá k tomu, aby mu prosadili tu návrh, tam odvolali nějakého nepohodlného člověka a podobně. Jsou to zkrátka Babišovi zaměstnanci, kteří se tu a tam umažou nějakým zákonem a z eráru jim za to přijde jednou za měsíc solidní výplata. Tu by mnozí z nich neměli v civilním životě ani za dva měsíce.

Andrej Babiš informace o plánu vyvolat volby popřel s tím, že neexistoval. Ale jak se říká, na každém šprochu, pravdy trochu. Proto zřejmě vnitřně nyní zuří a musí i sám osobně tento plán odmítnout. Nicméně nebyla by to první sporná až kontroverzní záležitost, která se během současné doby dostala na přetřes, přestože premiér všude vytváří dojem, že řeší jen dopady koronakrize.

Přitom vše spíš nasvědčuje tomu, že jeho mocenský stroj funguje na plné obrátky i nadále, krize nekrize. Buď si to řeší Babiš sám, anebo se vždy najde nějaký ochotný poslanec či spřízněnec, který to odprezentuje jako svoji aktivitu. Platí to například o zákonu o evidenci svěřenských fondů nebo o zákonu nařizujícím poměr prodávaných českých potravin či opatření posilující pravomoci premiéra v době krize na úkor Poslanecké sněmovny. Určitou stopu lze vysledovat i při volbě nových radních Rady České televize (ale i snaze o odvolání Zdeňka Šarapatky) či jarním opravování finanční pomoci pro OSVČ. Zkrátka vše má svoji jasnou logiku a vše sleduje konkrétní politické cíle. Když se to pak provalí nebo se proti návrhu zvedne veliká vlna nevole, tak se premiér od všeho ihned distancuje. Člověka by pak skoro napadlo, že poslanecký klub ANO je hezký holubník, kde si každý dělá, co chce, a iniciativě se meze nekladnou. Ale to je jen iluze, pravdou je spíš přesný opak.

Ale zpět k možným volbám. Jejich dřívější vypsání by dávalo logiku. Do řádného termínu chybí ještě 15 měsíců a během této doby se česká společnost a především ekonomika vážně promění. Zkrachuje mnoho firem, o práci přijdou desítky a možná stovky tisíc lidí. Státní pokladna bude totálně vybílená a nebude z čeho rozdávat předvolební dárky. A o to jde. Drtivou většinu Babišova voličstva tvoří lidé s nataženou rukou, kteří čekají vyšší dávky nebo penze, a proto mu dají svůj hlas. Původní elektorát složený ze středopravicového aktivního a produktivního obyvatelstva už prozřel a od Babiše ve většině případů utekl.

Lakmusovým papírkem a přesným obrazem stavu společnosti budou podzimní krajské a senátní volby. V krajích ANO bude obhajovat své silné pozice, v senátních volbách vzhledem k povaze volebního systému a polarizaci společnosti Babiš asi zářný výsledek očekávat nemůže. Aktuálně se o tom přesvědčil i v probíhajících doplňujících senátních volbách na Teplicku, kde v prvním kole souboje o křeslo po zesnulém Jaroslavu Kuberovi získala kandidátka ANO Zuzana Schwarz Bařtipánová jen necelých 10 % hlasů a skončila až na čtvrtém místě.

Výsledek voleb na Teplicku je v prudkém kontrastu proti výsledkům předvolebních průzkumů. Proto i na podzim může dojít k velkým překvapením. Navíc se tu zmobilizovala část společnosti za iniciativou Milion chvilek pro demokracii, která se na podzim sešikuje do protibabišovského volebního jádra. A pokud podzimní volební výsledky zcela popřou dosavadní průzkumy, bude to pro Babiše veliké ohrožení. Nápad uspořádat volby do sněmovny dříve se pak může vrátit opět. Tentokrát už oficiálně a plně přiznaně. K těmto volbám přece jen chodí více lidí (především těch starších) a pro zbytek národa PR oddělení ANO připraví nějakou pohádku, že je potřeba, aby byly volby dříve, protože se díky tomu stihne schválit státní rozpočet na další rok nebo něco podobného. Ve sněmovně to pak může předložit kdokoliv. Poslanců na to má ANO více než dost. A úkol bude znít jasně.