Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Zeman je devótní sluha a relikt po Rusech

Český Zeman napsal naprosto nepochopitelně servilní dopis ruskému Putinovi. Vypadá, jako by ho diktoval Gottwald či staří panslavisté. Bez Sovětské armády, píše se v něm, která osvobodila většinu území Československa, bychom se nikdy nestali nezávislým a sebevědomým národem. Zeman tak přepsal komplikovanou historii v duchu komunistické propagandy na líbeznou pohádku o osvobození, ze které vynechal ostatní spojence, jejich společné úsilí ubránit demokracii a čtyřicetileté ruské nadvládí, ač sám před přepisovači historie varuje.

Představuje si patrně, že bez vojenského zásahu SSSR bychom zůstali jakýmsi nacistickým ostrůvkem. Vynechal, že naše osvobození bylo důsledkem dohodnuté demarkační linie, na které se vojska západních Spojenců zastavila a čekala, až tam Stalin dojde. Je pravda, že nás stateční ruští vojáci osvobodili, ale je také pravda, že nás stateční ruští vojáci pak okupovali. Pro Zemana by neměl být problém tuto dialektiku pochopit.

Hitler a Stalin

Rusové byli v roce 1939 Hitlerovi spojenci. Stalin se bál a chtěl spojeneckou smlouvou oddálit Hitlerův útok na SSSR. Usnadnil tím Hitlerův útok na západní demokracie. Spojenec Hitler pak spojence Stalina přepadl. Převalil se proto přes státy střední Evropy, jinak by na Stalina nedosáhl. Porážka Stalina se mu nepovedla, přes státy střední Evropy se opačným směrem převalil Stalin, aby Hitlerův stát zničil. Role Stalina v boji s nacismem byla dvojznačná. O demokracii mu nešlo.

Zeman nechce chápat boj s nacismem komplexně jako společné úsilí ohrožených států bránit demokracii. Vyškubne z toho jednu událost a jako lokaj ji servilně označí za Osvobození nad všechna osvobození. Přehlédl, že nás osvobodil diktátor a jaké důsledky to pro Československo mělo. I jeho myšlení je toho důsledkem. Zeman asi nechápe odvěký pilíř ruské zahraniční politiky, kam šlápne bota ruského vojáka, tam je na věčné časy ruské území.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!