Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Koronavirus není nový Marx, který přiletěl předělat hříšný svět

Proroci věští zásadní změny světa, ale virus nic nezmění. Jen vláda bude vší silou bojovat za udržení omezené demokracie, aby si okolí Agrofertu namastilo kapsy a aby Babišovy čapí a estébácké aféry zůstaly, kde jsou teď, u ledu. Proto se celá pandemie vydává za obrovské neštěstí a Babiš za jedinou sílu, která nás ochrání. Čím víc se lidi vystraší, tím povolněji budou snášet plynulou demontáž demokracie.

Středověké pandemie otvíraly brány pekla. Lidé propadali šílenství. Zesnulé nestačili ti živí pohřbívat. Mor byl nepochopitelný jak Osvětim. Nikdo nevěděl, co léčit. Pandemie přestala, když vybila skoro všechny, jako by si nechala něco na potom. Příčinu lidi hledali ve hříchu, zkaženosti a rejdech ďábla. Neviditelná nemoc se léčila modlitbami, vražděním Židů, čarodějnic a vzdělanců.

Kdo hledal příčinu v božím trestu za hříchy, dával se na pokání. Vznikaly sekty fanatiků, nepochopitelné jako mor. Holdovalo se satanovi, často se z posledních sil praktikovalo sexuální obžerství, že prý „užij dne“. Nepomáhalo nic. Pandemie nebyly pořád, lidi se mohli vzpamatovat, zas hřešit a vzmáhat se. Jako by si je neviditelné nakažlivé a všežravé infekce pěstovaly pro další hostiny. Přítrž tomu udělal až objev penicilínu.

Kus přírody

Dnešní pandemie není od ďábla, Boha, Židů nebo učenců. Je to kus přírody. Se zkažeností lidstva nemá nic společného. Virus nikdo nevyslal, aby změnil svět. Nevíme, jak na něj, ale víme, že zbraň je jediná. Léky. Proroky vysmívaná věda. Aby pandemie opravdu děsila, je třeba ji opatřit interpretací zvěstovatelů, kteří nestraší ďáblem, ale „vědeckým jazykem“. Jsme prý na rozcestí a už nikdy nebudeme jako předtím.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!