Jan Hrušínský označil nařízení vlády ohledně zákazu akcí nad 100 lidí za likvidaci nepohodlných

Jan Hrušínský označil nařízení vlády ohledně zákazu akcí nad 100 lidí za likvidaci nepohodlných Zdroj: profimedia.cz

Hrušínský se z Babiše zřejmě pomátl. Zavření divadel označil za likvidaci nepohodlných

Principál Divadla na Jezerce Jan Hrušínský se rozhodl zabojovat o titul Trouba týdne. Zákaz hromadných akcí kvůli šíření koronaviru označil za „likvidaci nepohodlných“ ze strany Andreje Babiše. Hrušínského slova jsou tak hloupá, že jim mohou konkurovat snad jen Babišovy výmluvy v kauze Čapí hnízdo.

Hrušínský se už dlouho prezentuje jako nesmlouvavý kritik všeho, co souvisí s hnutím ANO. V tom není zdaleka osamocen. Třeba takový Miroslav Kalousek (TOP 09) mu v tom zdatně konkuruje. Rozhodnutí vlády zakázat hromadné akce s předpokládanou účastí nad 100 lidí však tento politický matador jednoznačně odsouhlasil: „Pokládám to za sice opožděné, ale správné rozhodnutí, které podporuji,“

Těžko říct, kam Hrušínskému spadly myšlenky, když po vyhlášení vládních opatření napsal na Facebook následující: „LIKVIDACE Divadla Na Jezerce! Likvidace všech nepohodlných. Likvidace malých firem.“ To vše podle něj „premiér Bureš a kluk, který zastává funkci ministra zdravotnictví, ohlásili kvůli třiceti nemocným lidem s příznaky lehké chřipky.“

Jestli jsou přijatá opatření přiměřená, jestli měla přijít dřív, nebo vůbec a jak správně v současné situaci postupovat, může být předmětem diskuse. Tu by měli vést (a snad i vedli) především epidemiologové, lékaři a hygienici. Na základě jejich doporučení by pak měla rozhodovat vláda.

Je pochopitelné, že lidé, na které rozhodnutí dopadne, mohou mít kvanta výhrad a připomínek. Ano, pro divadla může zákaz představení na delší dobu znamenat existenční problémy. Ale spojovat to s „likvidací nepohodlných“?

Jediné, co si takovým hysterickým výkřikem může Hrušínský vysloužit, je shovívavé poklepání na čelo. Jako Babišův kritik – byť doposud leckdy oprávněný – tímto dramaticky ztratil na důvěryhodnosti.

P.S.: Zákaz hromadných akcí a uzavření škol podpořili včera i ti opoziční politici, kteří jsou ke krokům současné vlády obvykle velmi kritičtí.

Miroslav Kalousek (TOP 09)
„Pokládám to za sice opožděné, ale správné rozhodnutí, které podporuji.“

Petr Fiala (ODS)
„Dnešní rozhodnutí vlády je správné. Není to pro nikoho snadné, ale je to nutné.“

Marian Jurečka (KDU-ČSL)
„Opatření, které vláda udělala, jsou na místě, dávají logiku.“

Ivan Bartoš (Piráti)
„Problém je to zdravotní, nikoliv politický, a proto jsou návrhy hygieniků ke zpomalení šíření nákazy opodstatněné.“