Video placeholde

Kecy & politika: Babiš X Bartoš - proč neseká mačeta?

Vzít mačetu a sekat a sekat, takový recept na volební vítězství ve zkratce nabízí v novém podcastu časopisu Reflex s názvem Kecy a politika bývalý politický marketér Petros Michopulos. Společně s komentátorem Reflexu Bohumilem Pečinkou rozebírají šance hlavních stran na volební úspěch a společně tvrdí: všechny politické strany se tváří jako beránci a zapomínají, že v jejich ohradě se pohybuje vlk s velkými zuby jménem Babiš.

V tuto chvíli jsou uzavřené všechny kandidátky do říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. Nejzajímavější volební souboj určitě nabízí Ústecký kraj, kde se proti sobě postaví šéf hnutí ANO Andrej Babiš a pirátský předseda Ivan Bartoš. Na tomto souboji se dá pěkně ukázat, jak funguje politika, jak strany nasazují své kandidáty a do jaké míry výsledek v tomto kraji může promluvit do sestavování vlády. Všechny tyto a další otázky řeší nový podcast Kecy a politika, jímž vás už popatnácté provázejí Bohumil Pečinka a Petros Michopulos.

Pusťte si podcast Kecy & politika na Spotify:

V zimě piráti ohlásili, že jejich symbol a hlavní lídr Ivan Bartoš chce kandidovat právě v Ústeckém kraji. Už tehdy bylo jasné, že je to fatální chyba. Každá politická strana chce maximalizovat svůj úspěch, a proto všude ve světě nasazuje své lídry podle dvou kritérií.

Jednak je umístí do své hlavní volební bašty, a pokud možno do velkého kraje, kde se rozděluje nejvíce poslaneckých křesel. Piráti nerespektovali ani jedno hledisko. V době posledních voleb v roce 2017 získali piráti a STAN v Ústeckém kraji v souhrnu 12 procent hlasů, zatímco hnutí ANO 37 procent. Ústecký kraj navíc patří jen k regionům střední velikosti, takže daleko více hlasů se přerozděluje v Praze, středních Čechách, na jižní a severní Moravě.

Když Andrej Babiš šel do Ústeckého kraje, moc dobře věděl, co dělá. Preference ve středních Čechách, kde dvakrát po sobě kandidoval, nebyly tak vzdálené od koalice Pir/STAN. Současně mu nebylo po chuti kandidovat společně se skandály opředenou spolustraničkou Pokornou Jermanovou.

Do Ústeckého kraje ho také hodně tlačil prezident Zeman, jenž v tom viděl symbolický příběh, který bude moci po volbách převyprávět: Babiš výrazně vítězí nad svým premiérským vyzývatelem Bartošem, a proto musí být pověřen sestavením vlády bez ohledu na výsledek voleb. Tento trumf přesně potřeboval do svých karet.

Kdyby naopak Bartoš kandidoval ve své pražské voličské základně, mohl za sebou na kandidátce vytáhnout více poslanců a současně vyjít v absolutním počtu republikových preferencí jako možný vítěz. Tyhle symboly v politice hrají velkou roli a jsou důležité.

V podcastu Kecy a politika se Petros Michopulos a Bohumil Pečinka rovněž pozastavují nad dosavadní pasivitou opozičních stran, které se chtějí promlčet k volebnímu výsledku. „Oni se tváří, že Babiš tu hru s nimi nehraje, ale to se mýlí. Pokud tentokrát selžou a Babiš tu bude další čtyři roky, jejich voliči to nevydrží a odepíšou je,“ tvrdí Petros Michopulos.

Společně pak rozebírají počátek vzestupu Andreje Babiše v roce 2013. U počátku stojí razie Roberta Šlachty na Úřadu vlády ČR v červnu 2013 a zhroucení tradičního politického systému. V témže měsíci Babiš ovládl největší tištěné vydavatelství MAFRA s desítkami titulů v čele s nejčtenějším deníkem MF DNES a nejsledovanějším serverem iDNES. Babiš neutralizoval opinion lídry mediálního trhu a připravil půdu pro svou další mocenskou expanzi, která dosud neskončila.

Pusťte si minulý díl podcastu Kecy & politika:

Video placeholde

Kecy a politika 14: Okamura - vůdce proletariátu s Aston Martinem • Reflex.cz