Zdroj: Shutterstock

Tvůrci Zmlsaných dějin Roman Vaněk a Martin Franc, familiárně přezdívaný Docent Jídlo
3
Fotogalerie

Kapří jazýčky: knížecí pochoutka, kterou si můžete dopřát i dnes

Dobové recepty z historických kuchařských knih nás leckdy mohou překvapit. Například schwarzenberský osobní kuchař Franz G. Zenker ve svých kuchařkách určených pro aristokratické vrstvy popisoval ty nejnákladnější a nejnáročnější recepty. Popisuje zde úpravy bažantích mozečků, zaječích ledvinek a dalších nestandardních věcí. Mezi oblíbené pochoutky té doby patřily i kapří jazyky.

Málokdo tuší, že kapři mají jazyk. A že se dá vůbec konzumovat. Rybí jazyk se nachází na spodině dutiny ústní a u kostnatých ryb je vyvinut jen slabě. Je velice malý, bez svalů, takže není schopen samostatného pohybu a chybí mu i chuťové buňky. Přesto se na přelomu 18. a 19. považoval za jednu z největších delikates. Víte, jak takový jazyk připravit?

Podívejte se na video:

Výprava do kuchyní našich prababiček

Roman Vaněk je sběratelem historických kuchařek a jídelních lístků a vždy ho zajímalo, jak chutná jídlo uvařené podle 300 let staré receptury. Aby mohl své kuchyňské pokusy realizovat, povolá vyhlášené šéfkuchaře, o pomoc požádá nejpovolanějšího z povolaných – Docenta Jídlo alias Doc. Martina France z Akademie věd, který je expertem na dějiny stravování.

Další díly Zmlsaných dějin můžete zhlédnout zde.

Co budete potřebovat na matelote s kapřími jazyky?

6× kapří jazyk

voda

sůl

cibule, mrkev, celer, petržel

anglická slanina

máslo

česnek

bobkový list, tymián, černý pepř, hřebíček

2× lahve červeného vína

4× lžíce jus lié

hladká mouka

1× úhoř

sádlo

cibulky

hlavičky žampionů

mlíčí z kapra

artyčoky

citronová šťáva

1× lahev bílého vína

6× rak

petržel