Zdroj: Shutterstock

Lov veverek je v České republice zakázán.
Popularizátor gastronomie Roman Vaněk zkouší recepty našich praprababiček.
Na pomoc si přizval šéfkuchaře Pavla Mencla, který se specializuje na přípravu zvěřinových pokrmů.
Jak celý recept dopadne, se dozvíte ve videu.
4
Fotogalerie

Vařené veverky? Před 300 lety naprosto běžná záležitost

Představu o tom, co rádi jedli naši předci, máme bohužel dost často zkreslenou. Studium starých receptů může být pro slabé povahy tak trochu noční můrou. Na jídelníčích se totiž velice často objevovaly například bobří ocasy, medvědí paznechty, vlašťovky či veverky.

Bude se to dát jíst?

Roman Vaněk, autor mnoha úspěšných kuchařských knih, je vášnivým sběratelem nejrůznějších receptů a vždy ho zajímalo, jak chutná jídlo uvařené podle 300 let staré receptury. V seriálu Zmlsané dějiny tedy povolá vyhlášené české šéfkuchaře a pustí se do zábavného gastronomického dobrodružství. Jako první přišly na přetřes veverky.

Veverky, jak je neznáte

Dušené veverky způsob byly vyhledávanou pochoutkou už za dob Karla IV. V britských kuchyních se s nimi můžeme potkat i v dnešní době, kdy je jejich maso považováno za jednu z největších delikates. Mnoho gurmánů dokonce tvrdí, že veverčí maso chutná mnohem lépe než kuřecí.

Jak se takové veverky připravují, zjistíte ve videu:

Další díly Zmlsaných dějin můžete zhlédnout zde.

Recept na veverku se žlutou jíchou (omáčkou)

Suroviny na veverku:

4 veverky á 330 g
4 l silného hovězího vývaru

Suroviny na omáčku:

30 g másla
100 g slepičích jater
2 topinky z žitného chleba
600 ml vývaru z veverek
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 kávové lžičky muškátového květu
5 kuliček pepře
sůl

Suroviny na dokončení:

2 střední tvrdší jablka
40 g másla
špetka soli

Postup na veverku:

Veverky stáhni z kůže, vyndej vnitřnosti, maso důkladně omyj a vlož do hrnce s nesoleným vývarem. Na nízkém ohni vař nezakryté, dokud maso zcela nezměkne. Po té veverky přendej na mísu.

Postup na žlutou omáčku:

Topinky z žitného chleba opeč na sucho v troubě do zlatova. Nech vychladnout. V pánvi na vyšším ohni dej zpěnit máslo. Z obou stran na něm orestuj játra. Osol, opepři a dej stranou. Játra vlož do hmoždíře spolu s na kousky natrhanou topinkou a kuličkami pepře. Dobře roztluč. Přidej zázvor, muškátový květ a promíchej. Směs vlož do rendlíku a zalej vývarem ve kterém se vařily veverky. Na mírném ohni vař 10 minut. Omáčku přeceď přes síto na veverky. Dochuť solí.

Postup na dokončení:

Jablka rozpul, zbav jadřinců a nakrájej na silnější měsíčky. V pánvi na vyšším ohni dej zpěnit máslo. Vlož nakrájená jablka a opeč z obou stran. Podávej s veverkami.