
Bude se to dát jíst?
Roman Vaněk, autor mnoha úspěšných kuchařských knih, je vášnivým sběratelem nejrůznějších receptů a vždy ho zajímalo, jak chutná jídlo uvařené podle 300 let staré receptury. V seriálu Zmlsané dějiny tedy povolá vyhlášené české šéfkuchaře a pustí se do zábavného gastronomického dobrodružství. Jako první přišly na přetřes veverky.
Veverky, jak je neznáte
Dušené veverky způsob byly vyhledávanou pochoutkou už za dob Karla IV. V britských kuchyních se s nimi můžeme potkat i v dnešní době, kdy je jejich maso považováno za jednu z největších delikates. Mnoho gurmánů dokonce tvrdí, že veverčí maso chutná mnohem lépe než kuřecí.
Jak se takové veverky připravují, zjistíte ve videu:
Další díly Zmlsaných dějin můžete zhlédnout zde.
Recept na veverku se žlutou jíchou (omáčkou)
Suroviny na veverku:
4 veverky á 330 g
4 l silného hovězího vývaru
Suroviny na omáčku:
30 g másla
100 g slepičích jater
2 topinky z žitného chleba
600 ml vývaru z veverek
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 kávové lžičky muškátového květu
5 kuliček pepře
sůl
Suroviny na dokončení:
2 střední tvrdší jablka
40 g másla
špetka soli
Postup na veverku:
Veverky stáhni z kůže, vyndej vnitřnosti, maso důkladně omyj a vlož do hrnce s nesoleným vývarem. Na nízkém ohni vař nezakryté, dokud maso zcela nezměkne. Po té veverky přendej na mísu.
Postup na žlutou omáčku:
Topinky z žitného chleba opeč na sucho v troubě do zlatova. Nech vychladnout. V pánvi na vyšším ohni dej zpěnit máslo. Z obou stran na něm orestuj játra. Osol, opepři a dej stranou. Játra vlož do hmoždíře spolu s na kousky natrhanou topinkou a kuličkami pepře. Dobře roztluč. Přidej zázvor, muškátový květ a promíchej. Směs vlož do rendlíku a zalej vývarem ve kterém se vařily veverky. Na mírném ohni vař 10 minut. Omáčku přeceď přes síto na veverky. Dochuť solí.
Postup na dokončení:
Jablka rozpul, zbav jadřinců a nakrájej na silnější měsíčky. V pánvi na vyšším ohni dej zpěnit máslo. Vlož nakrájená jablka a opeč z obou stran. Podávej s veverkami.