Ženšen je zmiňován jako bylina podporující pět vnitřních orgánů, tišící nervy, zklidňující mysl, zastavující křeče, vyhánějící zlé duchy, čistící zrak a zlepšující paměť

Ženšen je zmiňován jako bylina podporující pět vnitřních orgánů, tišící nervy, zklidňující mysl, zastavující křeče, vyhánějící zlé duchy, čistící zrak a zlepšující paměť Zdroj: Profimedia.cz

Ženšen… ten pravý, ale opomíjený. Přitom má kouzelné účinky

Kdysi se skloňoval ve všech pádech, pak ho z výsluní vytlačily jiné léčivky, jejichž účinky byly „dosud utajované“ nebo málo známé. Byla by ale škoda na něj zapomenout, jeho síla s časem nezmizela. Jen je dobré vědět, co a jak. Třeba že není ženšen jako ženšen.

Existuje několik druhů ženšenu: americký, pětilistý, japonský, sibiřský… Ty budeme pěkně pozdravovat a necháme je svému osudu. Zajímat nás bude pouze ženšen pravý (Panax ginseng), jenž je z ženšenové party nejúčinnější a hraje hlavní roli v nejrůznějších studiích. Figuruje v lidové medicíně Číny, Japonska a Koreje už hezky dlouho.

Mytický kořen

V čínské knize o bylinách, pocházející z 1. století před naším letopočtem, je ženšen zmiňován jako bylina podporující pět vnitřních orgánů, tišící nervy, zklidňující mysl, zastavující křeče, vyhánějící zlé duchy, čistící zrak a zlepšující paměť. Když vynecháme ty zlé duchy, je možné se pod tvrzení podepsat. Pěstování a sklizeň ženšenu byly v Číně výsadou panovníků, což vedlo k mytizaci tohoto léčivého kořene. Takže prostý lid často riskoval život, aby ženšen získal. Do Evropy jej poprvé přivezl ve 13. století Marco Polo a i tady platilo, že byl dostupný pouze aristokracii.

Stále platí, že ženšen roste přirozeně ve volné přírodě jen na několika místech planety. Nejlépe se mu daří v Koreji, konkrétně v oblasti Punggi. Zdejší ženšen je nejkvalitnější a také nejdražší. Sklízejí se kořeny minimálně šestiletých rostlin, teprve tehdy je v kořenu maximální obsah účinných látek, saponinů. Kořen se dá buď sušit, touto cestou vznikne bílý ženšen, nebo tepelně upravit a až pak sušit, tak vznikne ženšen červený. Kvalitní produkty by měly obsahovat 40–70 mg/g saponinů. Těch obsahuje ženšen pravý na 180 druhů. I díky tomu patří mezi nejstudovanější rostliny na světě.

A kdo bádá nejvíc? Například imunologové – v jejich oboru má kořen značné využití. Rozsáhlé studie pořádali i onkologové a s jasným výsledkem: dlouhodobé užívání ženšenu snížilo riziko vzniku rakoviny o 60 procent. A když už dojde na nejhorší a člověk se s touto nemocí musí utkat, může ženšen pomoci lépe snášet vedlejší účinky chemoterapie a ozařování.

Vynechat kávu

Nemusíme hned myslet na nejhorší, i taková cukrovka může hodně znepříjemnit život. Ženšen umí regulovat hladinu cukru v krvi, což je společný problém obou typů diabetu. Opět jde o výsledek řady odborných studií. Naopak se nepotvrdily mýty, že by zvyšoval krevní tlak, je schopný ho totiž vyrovnávat, takže trápí-li vás srdce, ženšen je váš kamarád. Maximálně se může stát, že vás tenhle kořen poněkud víc rozpumpuje při konzumaci kávy, takže na to pozor.

Dobrým zprávám není konec: ženšen pomůže při erekci a také prodlouží dobu pohlavního styku. Touhle informací jsem možná měla začít. Nejdřív řešme kvalitní sex a až pak rakovinu, na špatné zprávy je vždycky času dost. Jde prostě o perfektní přírodní afrodiziakum. A s tím souvisí i fakt, že celkově nakopne organismus, když se člověk cítí psychicky či fyzicky na dně, případně obojí.

Recept: Ženšenový nálev

Většinou se s ženšenem potkáme ve formě potravinových doplňků nebo čajů. Pokud se někde dostanete přímo k čisté surovině, doporučuje bylinkář Pavel Váňa tento postup:

Ženšen je nejlepší přímo vařit ve vodě 10–20 minut a poté louhovat klidně i několik hodin. Do svařené vody můžete přidat sáček oblíbeného čaje. Není špatné udělat si čaj už večer a nechat ženšen louhovat celou noc, ráno pak jen ohřát. Ženšenový čaj je dobré vypít dopoledne. Využijete tak jeho stimulační potenciál během dne. Naopak večerní pití může způsobit nespavost.