Trendy brunche a snídaně venku. Kafe a cigáro už je out | Reflex.cz
nahoru

Trendy brunche a snídaně venku. Kafe a cigáro už je out

Darina Křivánková7. února 2016 • 14:02
Trendy brunche a snídaně venku. Kafe a cigáro už je out
foto: Profimedia

O snídaních už jsme na tomhle místě psali. Jenže už je to rok a půl a od té doby se toho hodně změnilo. I to je důkaz, jak rychle se gastronomická scéna proměňuje. Zatímco tehdy chodila na snídaně do kaváren a bister jen hrstka snobů, dneska se prostě snídá venku. A největším hitem jsou víkendové brunche.

Snídaně se stala z bezvýznamného a opomíjeného jídla trendovou záležitostí. I móda může mít pozitivní vliv na kvalitu života: když nám říkala maminka i všichni doktoři, že snídat by se mělo, protože je to dobré pro naše tělo, bylo nám to celkem jedno. Teď třeba snídáme prostě proto, že v tom novém bistru na náměstí mají skvělé kafe, domácí koláče, výborná míchaná vejce a mixují barevná smoothies. A taky proto, že tam chodí všechny holky z kanclu a i ten novej ajťák. Je jedno, co nás přiměje věnovat pozornost snídani, podstatné je, že naše jediné dopolední „jídlo“ není kafe a cigáro.

Snídaně kdykoli

Celé se to děje hlavně díky tomu, že je kde snídat. Rozmach bister a kaváren, v nichž se dobře vaří, je v posledních pár letech opravdu pozoruhodný. Leckterý podnik dokonce na snídaních založil své menu. Například v letenském The Farm nebo karlínském Proti proudu vám udělají snídani kdykoli během dne, třeba v devět večer… Rozklepnou vejce na pánev, namažou krajíc kváskového chleba domácí pomazánkou a navrch přihodí třeba domácí müsli s jogurtem. Vnímáte tu rozkoš?

Na snídani má nárok i ten, kdo vstává až odpoledne. Jednak jsou takové profese, jednak už není sexy štvát se za výkonem a neustále říkat „nemám čas“. Vysoký výdělek a kariéra ustoupily novým metám dneška: práce je moje hobby a na sebe si čas vždycky udělám. A sem patří i něco tak zdánlivě banálního jako snídaně. Lidé, kteří si dokážou udělat čas na snídani, věnují jí péči a umějí si ji vychutnat, demonstrují, že jsou v pohodě. A možná ani nic nedemonstrují, prostě jsou v pohodě.

Poctivý vývar to go: zahřeje, zasytí, postaví na nohy
Darina Křivánková 1. února 2016 • 18:05

Poctivý vývar to go: zahřeje, zasytí, postaví na nohy

Tenhle trend obvykle kulminuje o víkendu, kdy ovšem životní pohoda dostává jiný rozměr. Jde se na brunch. Tedy na něco mezi snídaní a obědem. Na něj si obvykle udělají čas i ti, kteří se přes týden honí za výkony a o víkendu si chtějí zasloužené volno náležitě užít. Tenhle typ lidí hledejte hlavně v restauracích drahých hotelů, kde bývají nedělní brunche už pravidelnou položkou v týdenním rytmu. Brunche v nóbl restauracích jsou i docela dobrým způsobem, jak ochutnat leccos ze zdejšího kuchařského umu a finančně nevykrvácet. Obvykle se tu vybrané lahůdky servírují systémem all you can eat a cena nepřesáhne tisícovku na osobu. Jen počítejte s tím, že se to tu bude hemžit dětmi, nedělní brunche bývají totiž spojené s vyvenčením rodiny. Pokud dáváte přednost něčemu „civilnějšímu“, zkuste třeba víkendový brunch v letenském Bistru 8, jeho ideální podobu tu stále vybrušují. Brousí to skvěle: aktuálně můžete vybírat z několika brunchových kombinací, třeba fazolky s kukuřicí a snídaňovými klobáskami, salátem a pečenými rajčaty, k tomu hummus a kváskový chléb. Součástí menu je i Bloody Mary jako zaručený lék na kocovinu. No, nepodlehněte!

Recept: Jak obelstít ztracené vejce

Vejce nesmí v pořádné snídani chybět. To je jasná věc. Zapomeňte ale na zoufalce vařené natvrdo tak dlouho, až žloutek hrůzou zešediví. Osvojte si královskou disciplínu: ztracené vejce, které má pevný bílek a dokonale tekutý žloutek. Uvařit ztracené vejce je ale vyšší dívčí, navíc když se vám povede, tak většinou jen jedno. Naučím vás fintu, již používají i někteří šéfkuchaři. Takovým vejcem pak korunujte třeba zdánlivě banální toast se šunkou či uzeným lososem. Zakrojíte do vejce a máte dokonalou omáčku. A nezapomeňte přihodit hrst něčeho zeleného, třeba čerstvý špenát, polníček nebo rukolu.

Neznámý kadeřávek. Vyhraje zelený vytrvalec svou bitvu?
Darina Křivánková 18. ledna 2016 • 15:53

Neznámý kadeřávek. Vyhraje zelený vytrvalec svou bitvu?

Připravte si tolik malých šálků na kávu, kolik vajec budete připravovat. Na pracovní desce odrolujte čtverec potravinářské fólie, přitiskněte ji k desce a ostrým nožem odřízněte (je to snazší než stříhání). Fólii uprostřed důkladně potřete pár kapkami olivového oleje (tenhle krok nevynechávejte, bez něj se vejce přilepí), položte přes šálek a trochu do něj zasuňte. Do vzniklé prohlubně rozklepněte vejce tak, aby žloutek zůstal neporušený. Vejce osolte, opepřete, můžete přidat i nějakou tu bylinu, trochu čerstvé řeřichy nebo nasekané pažitky, okraje fólie spojte k sobě a provázkem pevně zavažte těsně nad vejcem. Takhle postupujte, dokud nepřipravíte všechna vejce. Pak už je jen všechna naráz hoďte do velkého hrnce s vroucí vodou a pak je po čtyřech minutách – také všechna najednou – vylovte. Odstřihněte uzlíky a vybalte perfektně uvařená vejce. A co je nejlepší: celé si to můžete připravit večer a ráno už jen vejce naházíte do hrnce.



Klíčová slova: jídlo



Diskuse ke článku

 

Kurzy měn
25,700
22,290
28,660
Nejčtenější komentáře
INFO.CZ
E15
Nejčtenější