Úpravu tzv. na zádíčka je možné s úspěchem aplikovat nejen na růžičkovou kapustu, ale i na květák  či brokolici

Úpravu tzv. na zádíčka je možné s úspěchem aplikovat nejen na růžičkovou kapustu, ale i na květák či brokolici Zdroj: Archív

Zapomeňte na recepty! Vařte kreativně, intuitivně a spontánně

Nový projekt průkopníka české food bloggerské scény Martina Kuciela, aka pana Cuketky obrací na ruby přístup k vaření. Respektive mu dává přirozený smysl. Nejdřív je tu surovina, pak teprve recept, respektive recept nepotřebujete, když si osvojíte, jak na to.

Věděli jste, že když okurky naklepete, přidáte jim na chuti? A ovládáte úpravu zeleniny tzv. na zádíčka? Nemachrujte, neznáte. Leda byste se už proklikali na stránky www.prkynko.cz.

Ponechme stranou jazykovou otázku, která výraz prkýnko řadí spíše na toaletu, zatímco do kuchyně patří spíš prkénko. Podstatnější je, co se dá na Prkýnku najít. Nový Cuketkův projekt se snaží vrátit vaření k podstatě a dát mu přirozený smysl. Jak obvykle vaříte? Najdete si recept, uděláte si podle něj nákupní seznam, pořídíte všechno potřebné a pak jdete vařit? Čas od času možná. Já třeba mnohem častěji otevřu lednici, zjistím, že v ní mám dvě kila mrkve, protože ji měli na trhu a byla hezčí než ostatní zelenina, tak jsem ji koupila, že z ní „něco“ udělám. Pak přichází ke slovu kuchyňský free style, což je oblíbená disciplína všech, kteří opravdu rádi vaří: když to vypadá, že doma kromě té mrkve není vlastně už vůbec nic, vykouzli k jídlu něco úžasného. V tuhle chvíli musí vyplout na povrch kuchařská kreativita a vášeň. A aby vyplouvala snáz, je tu Prkýnko.

Pomalu upéct nebo glazovat

Tenhle web má sloužit jako zdroj inspirace pro domácí kuchaře, je to něco jako kuchařská encyklopedie propojená se sociálními sítěmi, konkrétně s Instagramem. Všechno potřebné se vešlo do tří záložek: suroviny, techniky a inspirace. Zatím tu najdeme čtrnáct základních surovin, jež jsou tu zevrubně představeny. O zelí, česneku, petrželi, celeru či rajčatech se tu dozvíte opravdu všechno: jak poznat ty opravdu kvalitní kusy, jak je skladovat, a hlavně zpracovat. Když už jsme zmiňovali mrkev – věděli jste, že je dobré hned odstranit nať, že se dá mrkev pomalu upéct nebo glazovat? Ale to už jsme ze záložky „suroviny“ přeskočili k „technikám“. Ty tu Cuketka prezentuje se stejnou důsledností jako jednotlivé druhy zeleniny – zjistíte, jak třeba takové blanšírování funguje, k čemu je dobré, jak ho správně provést a jakých chyb se vyvarovat.

Pak už přichází ke slovu záložka „inspirace“, kde si můžete prohlédnout fotky jídel, které sem sypou lidi – včetně pana Cuketky –, aby vám rozšířili obzor. Zjistíte tu, že právě frčí dýňový chleba nebo teplý salát s pečenou červenou řepou. Příště už sem můžete fotky svých jídel přidat i vy – pokud se nestydíte –, stačí se z webu Prkýnko propojit se svým instagramovým účtem a k fotkám připojovat hashtag #prkynko.

Možná si řeknete, proč řešit takové banality jako mrkev, okurka nebo cibule, ale právě na těchto banalitách stojí dobré vaření. Jde o to, pochopit potenciál základních surovin, jak se chovají při jednotlivých úpravách, co všechno se z nich dá vytěžit, jak se dá jednoduše podpořit jejich chuť. Je to návrat k podstatě jídla a k jednoduchosti. Zjistíte, že k přípravě opravdu dobrého pokrmu toho vlastně moc nepotřebujete, respektive potřebujete jen velmi málo surovin, ale zato vědomostí a dovedností docela dost. Soudě podle úspěchů dalších projektů Martina Kuciela, ať už jde o jeho blog Zápisník pana Cuketky, nebo web, na němž jsou hodnoceny restaurace a prodejny s jídlem, www.scuk.cz, dá se Prkýnku prorokovat velmi světlá budoucnost.

Recept: Růžičková kapusta tzv. na zádíčka

Právě jsme si řekli, že na webu Prkýnko recepty nenajdete, takže nečekejte recept, ale spíš představení techniky, díky níž si můžete připravit spoustu skvělých jídel. To už však musíte přidat fantazii a kreativitu.

Úprava „na zádíčka“ se hodí především pro růžičkovou kapustu, květák nebo brokolici. Zůstaneme u růžičkové kapusty. Jednotlivé hlávky očistěte a rozpulte. Získáte tak jednu řeznou stranu, jež se hodí k opečení. Očištěnou zeleninu osolte a v rendlíku si rozehřejte tuk. V jedné vrstvě pak nandejte zeleninu řeznou stranou dolů a pečte tak dlouho, dokud nebude hezky dozlatova. Ideální je mírný nebo střední plamen, ať si ji nespálíte do černa. A teď přijde hlavní fígl. Jakmile je zelenina opečená, odstavte ji z plamene a otočte na druhou, neopečenou stranu – na zádíčka. Rendlík nebo pánev zakryjte a nechte dojít na tom nejmírnějším plamenu. Po několika minutách v teple zelenina hezky dojde, změkne a pustí šťávu. Právě tohle je nejlepší okamžik pro ochucení. Můžete vystačit jenom se solí, ale Cuketka doporučuje jít o něco dál: přidat kousek másla, vyškvařenou slaninu či olivový olej. Stejně tak můžete kapustičky okyselit (ciderem nebo vinným octem) i mírně osladit (javorovým sirupem).