nahoru

Jídla chudých na stříbrných tácech. Sladké pokrmy ze školních jídelen se vracejí do restaurací a bister

Darina Křivánková 28. ledna 2022 • 18:20
Tyhle placky jsou plné tvarohu, je to tedy proteinová bomba, a přitom taková roztomilá sláďora
Tyhle placky jsou plné tvarohu, je to tedy proteinová bomba, a přitom taková roztomilá sláďora
• foto: 
Darina Křivánková

Pořád tu máme leden, který byl pasován na měsíc vegetariánské výzvy a omezování konzumace masa. Tomu už jsme se věnovali. Ale při té příležitosti se mi vybavily bezmasé pondělky či pátky ze školní jídelny mého dětství. A ty tedy nebyly ani trochu zdravé, ale zato hodně oblíbené. Sladké retropokrmy už nějaký čas zažívají velký comeback.

Rýžový nákyp, vdolky, šišky nebo nudle s mákem, žemlovka, ovocné knedlíky, dukátové buchtičky s krémem… Bylo to sladké, nestálo to mnoho a hooodně nám to chutnalo. Na tyhle dny ve školní jídelně ráda vzpomínám. Jako dítě jsem nejedla skoro nic, maso už vůbec ne, ale tyhle sladké radosti mě s jídlem dokázaly nějak smířit. Pro mnoho z nás jsou dodnes typickým comfort food, tedy jídlem připomínajícím bezstarostnost dětství, klid a jistotu toho, že svět je v pořádku. Většina zmiňovaných jídel má poměrně hlubokou historii, a tím pádem i tradici, pamatují Rakousko-Uhersko a bývala to hlavně jídla chudší vrstvy.

Kralují buchtičky s krémem

Premium

Přečtěte si článek s předplatným Premium Plus

Získejte neomezený přístup na devět různých služeb včetně Reflex.cz




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.