Video placeholde

Magistr Kelley byl podvodníček, který učaroval Shakespeara i anglickou královnu

Možná nejúspěšnější podvodník celé renesance pocházel z Anglie a jmenoval se Edward Talbot. Možná. Spíš ne. Jeho reálné jméno ve skutečnosti neznáme, ale víme o něm, že nakonec skončil v Českých zemích. A tady je dodnes mimořádně slavný, cpeme ho do historických románů, cpeme ho do pohádek, zná ho tu každý. Pod jménem Edward Kelley. Magistr Kelley.

Nemáme nejmenší tušení, kdy a kde se Edward Talbot / Kelley narodil, nemáme tušení, odkud vlastně je. Předpokládá se hrabství Worcester. Předpokládá se taky, že než Kelley vstoupí do světla dějin, je pravděpodobně už jednou trestán za podvody a za to je taky potrestán useknutím ušního lalůčku. Ale je taky možné, že mu usekli celé ucho. Nebo obě. Nebo že deformace ušního boltce byla jen vrozenou vadou. Tak jako tak se říká, že nosil dlouhé vlasy, aby zakryl své ošklivé uši.

Jeho hvězdná kariéra startuje až s mužem jménem John Dee. Dnes u nás poměrně neznámá figura, ale v pozdní renesanci platil za jednoho, možná vůbec toho největšího, učence Starého světa. Matematika, kartografie, teologie, esoterika, okultismus, astronomie, astrologie… Dee neuměl jen jednu jedinou věc. Mluvit s anděly. A tady přichází na řadu talentovaný podvodník Edward Kelley, hlavní hrdina nejnovější epizody našeho podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie, Hodiny dějepichu.