Video placeholde

Masakr na ostrově Ramree: Jak se Japonci střetli s armádou lidožravých krokodýlů

Mořský krokodýl je jedno z nejnebezpečnějších zvířat na planetě. Je to největší žijící plaz, může vážit přes tunu a dorůstat až sedmi metrů. Na něco takového rozhodně nechcete v bažinách narazit. Určitě ne, když ustupujete z bitvy a krvácíte do kalných vod rozlehlého močálu… Jediné, co by mohlo být ještě horší, je, že nenarazíte na jednu tuhle bestii, ale na stovky a stovky takových bestií.

Druhá světová válka se, jak název napovídá, bojovala na různých místech světa. A spousta těch prostředí s sebou nesla svá vlastní příkoří. Na východní frontě mohly teploty klesat až na minus padesát stupňů Celsia. Vojáky v Africe naopak sužovala absurdní vedra a sucho, které vám může zprostředkovat jedině severoafrická poušť. A pak je tu jihovýchodní Asie, džungle, hmyz, dusno… a nebezpečná fauna.

V nejnovější epizodě našeho podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie se podíváme na bitvu o ostrov Ramree, na němž se během druhé světové války střetly síly Japonského císařství s koloniálními jednotkami Britského impéria. A jak už jste asi pochopili z perexu, do bitvy se zapojí i někdo jiný.