Video placeholde

Rasputin: Světec, který kázal lásku a pomáhal dětem, nebo démon, který otrávil mysl carovi a spal s carevnou?

V historii není mnoho postav, které by si vysloužily takovou fascinaci pozdějších generací jako Grigorij Jefimovič Rasputin. Stojí na pochybné hitparádě společně s monstry a velikány, jako byl Adolf Hitler, Jindřich VIII. nebo Julius Caesar. A stejně jako oni je Rasputin opředen hned několika vrstvami propagandy a mýtů. Těžko se tak rozmotává, jestli byl skutečně zlý čaroděj, nebo svatý muž.

Sibiř byla vždycky velice zvláštní místo. Už od chvíle, kdy car Ivan Hrozný vydal svolení k jejímu osidlování. Když jste se totiž vydali za Ural, znamenalo to, že jste se zbavili jha nevolnictví a můžete si žít po svém. Tam daleko v divočině. Můžete tam zbohatnout nebo zdechnout. Sibiř byla v očích Rusů nezkrocená, tajemná divočina plná tajemství, temný, ale nádherný kraj, kde máte blíž k bohu… i ďáblu. Romantické i strašidelné místo plné podivných lidí a podivných sekt. A odtud pocházel Grigorij Rasputin, muž, který představoval všechny tyhle protiklady.

Dnes si v našem podcastu o nejšťavnatějších částech historie povídáme o muži, kterému se někdy přezdívá „šílený mnich“. O chudákovi ze Sibiře, který nakonec ovlivňoval světové dějiny. Byl Rasputin jenom zdatný manipulátor, nebo byl skutečně svatý muž? Opravdu pořádal pobožné orgie? A jak se vůbec dostal do blízkosti carské rodiny? To všechno a ještě mnohem víc v dnešní Hodině dějepichu.