Video placeholde

Hrad Itter: Pevnost, ve které náckové drželi francouzské VIP vězně

Představte si hrad v Rakousku. Uvnitř hromada francouzských politiků, vysoce postavených důstojníků, chorvatský údržbář, český kuchař a SS stráže. A kolem zuří poslední dny druhé světové války. A odtud je příběh už jenom divnější.

Praxe braní důležitých osobností jako rukojmí je stará jako válčení a politika samotné. Když dobudete nějaké území a potřebujete, aby se důležití lidé, armády, šlechtici, davy nevzpírali, zajmete někoho důležitého a buď jen náznakem či přímo otevřenou hrozbou dáváte najevo, že jste více než ochotní své “hosty” oddělat, když budou problémy. Přidanou hodnotou tohoto kroku pak je, že vámi zajatá VIPíčka nemohou dělat problémy. A nacisté přesně tohle udělali s důležitými francouzskými politiky a generály. Sebrali je a zavřeli na rakouský hrad Itter.

Jenže jak se blížil konec války a Němcům bylo čím dál tím jasnější, že se tisícileté Říše nedočkají, stávala se otázka: “Co s nimi budeme dělat?” stále palčivější. Tohle dilema nakonec vyústilo v jednu z nejbizarnějších bitev dvacátého století. Bitvu o hrad Itter, která je občas známa jako Poslední bitva druhé světové války. A právě té se tentokrát věnujeme v našem podcastu o nejšťavnatějších částech historie, v Hodině dějepichu.