Video placeholde

Bicykly odvezly ženy k emancipaci… A možná i k orgasmu

Vývoj ženských práv je jednou z mimořádně zajímavých kapitol lidských dějin. Je až hrozivé, kdy se ženy alespoň technicky postavily v západní společnosti na stejnou úroveň mužů… a je vážně bizarní, co tomuhle procesu předcházelo. A v čem všem našly ženy nečekanou pomoc.

Ve viktoriánské Anglii se v druhé polovině devatenáctého století začalo formovat nové a pro tehdejší gentlemany nanejvýš podezřelé hnutí. Bylo to ženské hnutí a dámy si říkaly “nové ženy”. A byly na to patřičně pyšné, což dráždilo zbytek společnosti, protože to tak trochu naznačovalo, že se současnými ženami je něco v nepořádku. Tehdejším ženským ideálem bylo něco, čemu se říkalo “anděl domácnosti”, tedy dáma, která je doma, stará se o děti, manžela a omdlívá, když je venku příliš vlhko nebo je smutná.

Nové dámy nebyly nic z toho. Chodily v kalhotách, kouřily, bavily se o politice, chtěly chodit do zaměstnání, chtěly volit… a co bylo možná nejhorší – jezdily na kolech! Jako nějaké coury! V nejnovější epizodě našeho podcastu o nejšťavnatějších částech historie, v Hodině dějepichu, se tedy podíváme na historii jízdního kola a na to, jak se bicykly zasloužily o rovnoprávnost.