Video placeholde

Královna ze Sáby měla poměr s králem Šalamounem aneb Jak se Archa úmluvy dostala do Etiopie

Královna ze Sáby je pro většinu z nás jen vágně povědomý termín. Bible s ní nakládá jako s naprosto třetiřadou postavou, v Koránu na tom není o moc lépe. Ale existuje verze její legendy, kdy hraje mnohem větší roli. Téměř biblických rozměrů. A ano, hraje v tom roli sex.

Biblické příběhy jsou mimořádně podivným žánrem. Často nedávají v daném překladu smysl, jejich kontext je dávno ztracen, jsou plné sexu, násilí a trestajících božstev či andělů… Ještě divnější je pak, když se někdo rozhodne dopisovat dodatky k takové knize. Fan fiction k Bibli je spousta. Božská komedie, kupříkladu, Ztracený ráj… ale málokterá je tak zajímavá jako ta zanesená v habešském eposu Kebra Nagast.

Etiopiané totiž ve svém národním příběhu tvrdí, že mají u sebe v kostele dodnes schovanou archu úmluvy, tu archu, do níž bylo uloženo desatero přikázání. A tahle historka hraje v jejich dějinách roli v podstatě doposud. Právě o tom a mnoha dalších věcech se budeme bavit v našem podcastu o dějinách sexu, sexuality a erotiky, v Hodině dějepichu.