Video placeholde

Hernán Cortés hrál napřed s Aztéky deskovky, načež vypálil jejich město do základů

První kontakt mezi španělskými objeviteli a domorodými Aztéky skončil krvavou válkou, při níž byla ztracena většina aztécké kulturní historie. Dalo se tomuhle konfliktu předejít? Čí je tenhle konflikt doopravdy vina? A měl tenhle spor vůbec nějakého vítěze? To všechno v epickém vyvrcholení aztécké trilogie Hodiny dějepichu.

První setkání španělských conquistadorů s domácími Aztéky působí jako výjev ze Star Treku. Střet dvou naprosto cizích a odlišných kultur. Bohužel, nebyl poblíž nikdo, kdo by startrekovsky promoval mír a lásku, takže první setkání proběhlo velice slavně a velice krvavě. Ne ale hned. Několik měsíců poté, co conquistador Hernán Cortés dorazil do aztéckého hlavního města Tenochtitlánu, se prostě jen poflakoval s místním králem Moctezumou, pil horkou čokoládu a hrál deskovky.

A každý, kdo někdy hrál deskovku s kýmkoli, ví, že to se může v krvavou řež zvrhnout velice rychle.

Dnes v našem podcastu o dějinách sexu, sexuality a erotiky, v Hodině dějepichu zavíráme epickou trilogii o pádu Aztécké říše. Podíváme se na nejkrvavější bitvy, které Cortés proti místním indiánům kdy vybojoval, a pobavíme se o tom, jestli byl skutečně geniální velitel, nebo měl jen velikou, velikou kliku.