Video placeholde

Dobyvatel Hernán Cortés sice bojoval s Aztéky, ale jeho největším problémem byly vždy ženy

Byla to válka s Aztéky, co conquistadora Hernána Cortése zapsalo do učebnic dějepisu. Ale byly to ženy, které mu umožnily tuhle válku vyhrát či dokonce vůbec začít. Na obou stranách Atlantiku se Cortés oddával milostným dobrodružstvím, které poznamenaly jeho kariéru, osobní život i samotnou historii.

Objevitel, dobyvatel a conquistador Hernán Cortés je znám hlavně tím, že vedl španělskou armádu proti Aztécké říši, mimořádně rozvinuté, ale brutální civilizaci, která kontrolovala velkou část Střední Ameriky. Ale jenom dostat se do Nového světa představovalo pro horkokrevného Španěla ohromný problém. Noc před odplutím své první výpravy totiž vyrazil na dostaveníčko s vdanou dámou… a při útěku před manželem si pochroumal záda tak, že musel zůstat několik týdnů v posteli.

Ženy se téměř osudově promítly do Cortésova života několikrát. Ve španělských koloniích skončil kvůli jedné ve vězení a málem přišel o všechno. A další, tentokrát domorodá Američanka naopak udělala z do té doby neznámého Španěla postavu historického významu. V nejnovější epizodě našeho podcastu o dějinách sexu, sexuality a erotiky se věnujeme právě Cortésovi a jeho cestě od vášnivého mladíka k nelítostnému dobyvateli.